MÚSICA
Cultura 20/06/2012

Arriba la més gran de les pecadores

Madonna promet espectacle. Avui i demà presenta al Palau Sant Jordi un xou basat en el disc MDNA però organitzat amb un pretext conceptual: el camí cap a la redempció d'una pecadora.

Xavier Cervantes
2 min
Madonna durant el concert del 16 de juny a Florència.

BARCELONA.Madonna va començar la gira MDNA el 31 de maig a Tel Aviv, on va fer una crida a la pau al Pròxim Orient amb un missatge ecumènic i pansexual: "Tots som éssers humans; jueus, cristians, musulmans, budistes, ateus, homosexuals, heterosexuals... Tots volem estimar i ser estimats". En el mateix concert va projectar una esvàstica sobre una imatge de Marine Le Pen, la líder del Front Nacional francès. La filla de Jean-Marie Le Pen va reaccionar insinuant que demandaria Madonna i etzibant que "es pot entendre que cantants que es fan grans i continuen necessitant publicitat arribin a aquests extrems", i que "les seves cançons ja no serveixen per a res".

El 7 de juny, a Istanbul, la cantant va ensenyar un pit. Cinc dies després es va abaixar els pantalons a Roma. Els paparazzis la van perseguir per Florència mentre visitava la galeria dels Uffizi acompanyada del seu xicot, el ballarí Brahim Zaibat, i també mentre rodava els exteriors del videoclip de Turn up the radio . És Madonna en estat pur, lluitant per preservar el seu estatus de gran diva del pop, tot i que les entrades per als seus concerts no s'estan exhaurint a la mateixa velocitat que en altres gires. És la Madonna que avui (amb tot venut) i demà desplegarà a Barcelona tota la seva energia en un espectacle de gairebé dues hores organitzat a partir del concepte de la redempció d'una pecadora.

'Papa don't preach'

La col·lisió entre una educació catòlica i la dèria per la càbala ha dut Madonna a dividir l'espectacle en quatre parts: transgressió, profecia, masculí/femení i redempció. Cada capítol s'explica a partir de diferents cançons, la majoria del disc MDNA . La transgressió s'obre amb un acte de contrició i amb l'aparició d'una rèplica del botafumeiro de la catedral de Santiago de Compostel·la. Hi sonen temes com Gang bang , Hang up i Papa don't preach , una peça que havia caigut en gires anteriors. El segon bloc inclou, entre d'altres, Express yourself , amb el seu atac directe a Lady Gaga, Give me all your luvin' i Open your heart , una cançó que Madonna completa cantant en euskera un fragment de Sagarra jo! , que interpreta amb el trio basc Kalakan.

La tercera part del repertori té un contingut més sexual. És el moment de cançons com Vogue , Candy shop i una Like a virgin amb secció de cordes. En l'últim capítol Madonna apareix com una Joana d'Arc per confessar els seus pecats. Ho il·lustra explícitament amb I'm addicted i I'm a sinner , abans de rebre l'absolució final.

stats