Cultura 21/04/2011

Barcelona en miniatura

Jordi Nopca
2 min

Barcelona.Sis escriptors barcelonins han trobat la inspiració en la ciutat on van néixer i en donen visions sovint localitzades en zones molt concretes i en moments històrics molt diversos. A Caligrafía de los sueños (Lumen), Juan Marsé fa viatjar el lector fins al carrer gracienc del Torrent de les Flors, escenari d'una història d'amor tràgica, i aprofita el viatge en el temps per desplegar tota l'artilleria referencial de l'època i rescatar cinemes, actors i locals històrics. Una maniobra similar -però enfocada cap al futur: any 2017- és la que proposa Sebastià Jovani a Emet o la revolta (La Magrana), en el qual planteja una situació preapocalíptica en què els estudiants Erasmus, l'especulació immobiliària i les franquícies de gelats amenacen de liquidar el llegat tradicional que encara sobreviu a Gràcia i Vallcarca.

Cristian Segura i Eduard Márquez proposen una mirada a la Barcelona més senyorial a El cau del conill (Destino) i L'últim dia abans de demà (Empúries), respectivament. Segura dissecciona la classe dirigent de Sarrià amb un estil que s'emmiralla en la prosa periodística de Gay Talese i que mossega implacablement els prejudicis i les mancances morals de l'alta burgesia. A L'últim dia abans de demà , Eduard Márquez fa memòria d'alguns episodis autobiogràfics viscuts a La Salle al mateix temps que presenta una història austera i contundent en què l'esmicolament de la paternitat està lligat amb el retrobament d'un dels companys d'escola.

Julià Guillamon instal·la el protagonista de La Moràvia (Galàxia Gutenberg) en un pis del barri de Sant Antoni que es va transformant, a poc a poc, en una fàbrica de cervesa. Recordant el passat industrial extingit, Barreiros aconsegueix fer-lo reviure. Marc Pastor planteja una altra mena de resurrecció a L'any de la plaga (La Magrana): uns misteriosos bonsais es posen de moda a Barcelona durant el mes d'agost, inici d'una aventura trepidant, plena de sang i zombis. Dos dels escenaris més terrorífics del llibre són l'Hospital de la Vall d'Hebron i el laberint de carrers del Carmel.

stats