INSTITUCIONS CULTURALS
Cultura 19/02/2012

Bernardo Laniado-Romero, nou director del Museu Picasso

Bernardo Laniado-Romero serà el nou director del Museu Picasso de Barcelona, en substitució de Pepe Serra. L'equatorià Laniado-Romero va dirigir el museu de l'artista a Màlaga durant cinc anys.

Antoni Ribas Tur
2 min
Bernardo Laniado-Romero tindrà el repte d'imprimir el seu segell al Picasso després de l'empremta de Pepe Serra.

BARCELONA.La incògnita es va resoldre ahir: l'investigador equatorià Bernardo Laniado-Romero (Guayaquil, 1964) serà el nou director del Museu Picasso de Barcelona. La seva candidatura es va imposar a les quinze que es van presentar al concurs internacional que es va obrir al novembre per substituir Pepe Serra, que va deixar el centre per agafar les regnes del MNAC.

Laniado-Romero, format a l'Institut de Belles Arts de la Universitat de Nova York, és un picassià de llarg recorregut. Va començar la seva carrera professional al Metropolitan de Nova York, on va treballar com a assistent de projectes entre el 1985 i el 1990. El 1998 va ser nomenat coordinador general del Museu Picasso de Màlaga. El 2001 en va assumir el càrrec de subdirector i el 2004 va rellevar Carmen Giménez al capdavant de la pinacoteca. Laniado-Romero va presentar la dimissió el 2009, després de considerar, segons va manifestar aleshores, que la seva etapa al capdavant del museu havia arribat a la seva fi.

Relleu en un moment daurat

El nou director arribarà al Museu Picasso de Barcelona en un moment especialment suggeridor de la seva història. Abans de marxar, Pepe Serra va posar en funcionament el Centre de Coneixement i Recerca per convertir el museu en una institució capdavantera en la producció de coneixement i noves lectures a l'entorn de l'artista malagueny, i va culminar aquesta línia renovadora amb l'exposició Economia: Picasso , prevista per al maig.

La comissió d'experts que ha seleccionat Laniado-Romero va estar formada per Daniel Giralt-Miracle, crític i historiador de l'art; Vicente Todolí, exdirector de la Tate Modern de Londres; Rosa Maria Malet, directora de la Fundació Joan Miró; Marilyn McCully, comissària de l'exposició Devorar París. Picasso 1900-1907 ; Brigitte Léal, directora adjunta del Centre Pompidou de París; Josep Lluís Alay, director de Patrimoni, Museus i Arxius de l'Icub, i Llucià Homs, director de promoció dels Sectors Culturals de l'Icub, per delegació de la gerent, Marta Clarí. "Laniado-Romero és un picassià de reputació internacional", va dir ahir a l'ARA Giralt-Miracle, que també va assenyalar que la majoria de perfils que es van presentar al concurs eren de professionals catalans del sector.

En conèixer el nomenament del nou responsable, Jaume Ciurana, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, va afirmar que "el Museu Picasso enceta una nova i il·lusionant etapa" i que espera que el nou director "vinculi encara més la figura de Pablo Picasso a Barcelona i Catalunya". "Tindrà tot el suport de l'Ajuntament de Barcelona per desenvolupar el seu projecte cultural al màxim nivell possible", va afegir Ciurana.

stats