Especials 02/10/2013

Clàssics juvenils, la nova aventura de l'ARA

Es presenta en societat la col·lecció de 33 llibres que el diari acosta a les llars i a les escoles a partir d'aquest diumenge

Laura Serra / Jordi Nopca
3 min

Barcelona."L'amor em fa fàstic", va llegir, escandalitzada, Sílvia Soler a Aloma . Tenia 14 anys i era la primera novel·la de veritat que li queia a les mans, després que la seva mare, mestra de llengua i literatura, li digués que ja n'hi havia prou d'Enid Blyton i companyia. Mercè Rodoreda li va recompensar el seu romanticisme ingenu i adolescent, unes pàgines després, amb una frase que encara recita de nord: "Maleït aquell qui, en els primers moments d'una unió amorosa, no cregui que aquesta unió ha d'ésser eterna". Aloma va marcar tant l'actual guanyadora del premi Ramon Llull que ahir, als jardins de l'Ateneu Barcelonès, va treure's aquell llibre de la bossa per ensenyar-lo a tothom. A la solapa hi ha la data (16-VII-1975), la firma del seu pare i un segell de la llibreria Drac d'Olot, "que encara existeix", va celebrar.

Soler és una de les personalitats de la cultura que van assistir ahir a la presentació de la nova campanya de l'ARA, que pretén fer arribar els clàssics de la literatura juvenil a les llars i les escoles. Com va dir el director del diari, Carles Capdevila, malgrat que l'ARA tingui només tres anys, l'acte de tardor a l'Ateneu ja és una tradició. Fa dos anys l'ARA va llançar la col·lecció de clàssics Bernat Metge . L'any passat, una selecció de poesia catalana del segle XX. Aquesta tercera col·lecció neix per l'èxit de les anteriors: l'editor del diari, Antoni Bassas, va recordar que s'havien distribuït 7.500 col·leccions a particulars i escoles de Catalunya, el País Valencià i les illes Balears. "Vist l'èxit, no entenc els diaris que regalen ganivets", va ironitzar Capdevila. "Aquest és un país que, si hi poses ambició i aixeques el llistó, la gent respon, s'hi apunta", va dir, assenyalant la cantant Sílvia Pérez Cruz, que feia tot just quatre dies omplia el Palau Sant Jordi al concert de l'Alzheimer i ahir donava suport a la iniciativa de l'ARA. El president del diari, Ferran Rodés, va pronunciar-se, en el mateix sentit, a favor de "l'empresa social", que vetlla pels "beneficis col·lectius" a més dels econòmics i que considera "l'única manera de fer empresa en el món de demà".

Una col·lecció 'crossover'

Rodés també va aportar una xifra interessant: el 50% dels lectors de literatura juvenil són adults. Xavier Mallafrè, director general d'Edicions 62 -coeditora de la col·lecció amb l'ARA i l'Obra Social La Caixa-, va avalar aquesta dada defensant el concepte crossover , la paraula que defineix els llibres aptes per a totes les edats, com ho són els de la col·lecció juvenil. "Són llibres que hem llegit o ens sembla que hem llegit -va apuntar Capdevila, abans de llançar un repte als lectors-, però és impossible que els tinguem tots a casa".

"Un país s'enforteix si a cada casa hi ha una bona biblioteca, a més de biblioteques públiques, editors i, com a substrat d'això, bons escriptors", va defensar el conseller de Cultura, Ferran Mascarell. I va afegir: "Un país més lector és un país més culte, i un país més culte progressa millor, és més obert, més democràtic, més plural, més creatiu, més cohesionat, més divers...", va afirmar, després d'agrair a l'ARA la vocació "culturalista".

En l'acte, que va omplir els jardins de l'Ateneu, també hi van participar el músic de Mishima David Carabén, l'actor de Polseres vermelles Andreu Rifé, l'actriu Clara Segura i la cantat de Pastora, Dolo Beltrán. Tots van llegir un fragment d'un dels 33 llibres que formen part de la col·lecció de l'ARA i que els va marcar de joves. El periodista i escriptor Xavier Bosch es va decantar per L'amic retrobat ,de Fred Uhlman, un text que el va "captivar, emocionar, fascinar" i gràcies al qual va decidir que "si podia, dedicaria la vida a escriure".

stats