CINEMA
Cultura 30/04/2013

El DocsBarcelona creix i surt al carrer per duplicar el públic

El film d'animació 'Approved for adoption' donarà el tret de sortida al festival

Sílvia Marimon
3 min

Barcelona.La 16a edició del Festival Internacional de Cinema Documental (DocsBarcelona) ambiciona ser multitudinària: "És una mica agosarat, però voldríem augmentar el públic en un 50% -l'any passat 5.000 persones van assistir a alguna sessió del festival-. Per aconseguir-ho hem traslladat el festival a la primavera, hem augmentat la programació i sortim al carrer", explica el director del DocsBarcelona, Joan González.

Del 28 de maig al 2 de juny, Barcelona serà la capital del documental. El CCCB i set sales més acolliran 38 títols d'arreu del món. El tret de sortida el donarà Approved for adoption : "L'hem escollit perquè tria l'animació per explicar una història real i l'explica en primera persona", argumenta González. Amb un to força líric, Jung -protagonista, director i autor del còmic previ al film- explica la seva història: als quatre anys d'edat un policia el va trobar perdut per Seül i, al cap de ben poc, el va adoptar una família belga. Als 40 anys torna a Corea a la recerca de les seves arrels.

El festival no passa de puntetes per l'actualitat: la corrupció és el tema de Hunting corruption. The network , dirigit per la noruega Hege Dehli. El documental parla de La Xarxa, creada per la magistrada noruega Eva Joly i oberta als caçadors de corrupció. Es reuneixen per trobar eines noves per lluitar contra la corrupció. Molts han mort assassinats.

Personatges enigmàtics

Joan López Llobet dirigeix 138 segons , la història de l'enigmàtic Josep Gironès, campió europeu de boxa que va desaparèixer del ring per, temps després, convertir-se en escorta de Lluís Companys. Va fugir a Mèxic acusat de torturador. A l'exili es va demostrar la seva innocència, però va decidir no tornar. No és l'únic personatge fascinant del festival. Marquesa explica la vida de Margarita de Madariaga, inquilina de l'últim palau urbà amb ús domèstic de Barcelona.

"Una de les pel·lícules més impactants del festival, per dura i tendra a la vegada, és Whore's glory ", diu González. El seu director, Michael Glawogger explora els sòrdids prostíbuls de Tailàndia, Bangla Desh i Mèxic, i parla amb les dones que hi treballen.

"El final d'un documental no és el final de la història que explica", afirma González. Amb aquest argument, el DocsBarcelona sortirà al carrer. A la plaça Salvador Seguí, davant la Filmoteca de Catalunya, hi actuarà Karime Amaya, una de les protagonistes del documental, dirigit per Eva Vila, Bajarí. LaKarime és la besneboda de Carmen Amaya i un dels valors emergents del flamenc actual. L'estrena del documental coincideix amb el centenari del naixement de la cèlebre bailaora .

El prestigi barceloní

González està convençut que la crisi, de moment, no ha afectat la creativitat dels directors de documental: "No hi ha cap altra televisió al sud d'Europa que tingui un programa, com Sense ficció, dedicat als documentals en horari de prime time". " A més -afegeix el director del DocsBarcelona- la capital catalana és, des de fa 15 anys, una factoria de nous directors, no només catalans sinó també d'altres països. S'ha aconseguit crear la marca Barcelona en el camp del documental, és un valor afegit". Molts d'aquests talentosos directors de documentals, però, han de buscar finançament internacional pels seus films.

El DocsBarcelona tindrà una edició a Medellín (Colòmbia) al setembre. En paral·lel a les projeccions, el festival convocarà la indústria en un mercat de presentació de projectes i finançaments, el pitching forum .

El festival compta amb un pressupost de 450.000 euros, el mateix que l'any passat. "Encara no sabem si tindrem o no finançament públic, però aquest any l'aposta del sector privat ha estat més forta", assegura González. El palmarès d'aquesta edició estarà format per quatre guardons: el premi DocsBarcelona a la millor pel·lícula, dotat amb 5.000 euros, els premis Nou Talent, Teens @Docs i el del públic.

stats