SECTOR EDITORIAL
Cultura 27/09/2012

Febre literària pel 1714

El setge del 1714 està de moda. S'esgoten edicions i es reediten llibres. Lliures o morts ha venut 6.000 llibres en un mes. Els autors defensen que els herois d'aquella guerra no han estat prou reivindicats.

Sílvia Marimon
3 min
ELS AUTORS DE 'LLIURES O MORTS' Jaume Clotet i David de Montserrat asseguren que com el seu protagonista, Ermengol Amill,  un militar temerari que va sobreviure a la guerra del 1714, el milió i mig de persones que van sortir  al carrer l'Onze de Setembre no tenen por.

BARCELONA."Avui en dia enfrontar-se a Espanya no és tan perillós com el 1714, per sort cap polític no s'hi juga ni la seva vida ni la de la seva família ni l'exili ni tan sols una plantofada", reflexiona el periodista David de Montserrat. Ell i Jaume Clotet han escrit a quatre mans Lliures o morts. La novel·la que et descobreix l'heroi oblidat del 1714 (Columna). L'heroi és el coronel de fusellers de muntanya Ermengol Amill. Aquest militar atípic tant a la guerra com a casa, independent i aventurer, no va acabar esquarterat, mort o malvivint a l'exili. I aquesta peculiritat, que el diferencia de molts altres herois de la Guerra de Successió, ha seduït els autors.

"El van derrotar a la guerra, però no el van vèncer. No es va resignar i va continuar plantant cara a Felip V fins al 1732, i això és el que el fa atractiu", argumenta Jaume Clotet. "Catalunya sempre ha sigut prudent, en canvi Amill és un temerari total i ens agrada la seva actitud, perquè creu en una causa fins al final", afegeix l'historiador.

Montserrat i Clotet afirmen que l'esperit d'Amill pul·lula ara entre els catalans: "A la seva vida la por no existeix, i el milió i mig de persones que van sortir al carrer per la Diada van demostrar que els catalans del segle XXI tampoc no tenen por". Sigui com sigui, Ermengol Amill, que va combatre amb ferotgia al costat d'Antoni Desvalls a Talamanca -en aquella batalla l'estat català es va proclamar vencedor i els soldats de Felip V van fugir esporuguits-, ha seduït els lectors. Lliures o morts està a punt d'esgotar la segona edició.

L'actual eufòria independentista i el debat polític, amb un Artur Mas que ha obert la via cap a l'estat propi, ha revifat l'interès per una guerra que en el fons oposava dos models d'estat. D'una banda, hi havia juristes catalans, com Francesc Solanes, que al segle XVIII escrivien: "Les lleis estan per sobre del príncep". De l'altra, en el mateix moment a Espanya es pregonava: " Palabra de rei es palabra de Dios ". Entre una tesi i l'altra hi ha un abisme. Les conseqüències de la derrota, amb el dramàtic últim capítol del setge de Barcelona, van ser nefastes. Catalunya va perdre les llibertats i Felip V va actuar amb acarnissament.

Rescatar els herois de l'oblit

Els títols que parlen d'aquell setembre del 1714 van ser els més venuts a la Setmana del Llibre en Català. Les vendes van augmentar un 50%. L'Editorial Rafael Dalmau està a punt de publicar la cinquena edició de Felip V contra Catalunya , de l'historiador Josep Maria Torras -el Sant Jordi del 2005 va ser un dels llibres més venuts-. Hi ha força bibliografia històrica de la Guerra de Successió, però també llibres que, com Lliures o morts ,barregen ficció i realitat. La pionera va ser la triologia 1714 , d'Alfred Bosch, una de les novel·les històriques més exitoses de la literatura catalana. Fins i tot va tenir adaptacions radiofòniques.

Clotet i Montserrat, però, estan convençuts que no s'ha escrit prou sobre el 1714: "Nosaltres pensem que falten molts més llibres". Els autors creuen que els herois de la guerra contra els Borbons s'han de rescatar de l'oblit. A la pàgina web del llibre (www.lliuresomorts.cat) fins i tot hi han penjat un model de moció perquè els ajuntaments dediquin espais públics als que van lluitar el 1714. I ja tenen guió per a la pel·lícula del seu llibre.

stats