44 EDICIÓ DEL FESTIVAL DE CINEMA DE SITGES
Cultura 06/10/2011

El Festival de Sitges més català encara l'apocalipsi amb optimisme

Sitges no viu amoïnat per la fi del món. Mentre les pel·lícules parlen de catàstrofes globals, el festival inaugura amb un film en català i somriu pel retorn de les majors i el suport de les institucions.

Xavi Serra
2 min
El Festival de Sitges més català encara l'apocalipsi amb optimisme

Barcelona."En la nostra aposta pel cinema català, el Festival de Sitges juga un paper central, determinant". Així segellava aquesta setmana Ferran Mascarell el compromís del departament de Cultura amb el Festival de Sitges, que, després d'una edició convulsa marcada pel boicot de les majors i l'estèril polèmica d' A serbian film , inaugura avui una nova edició amb l'optimisme i la tranquil·litat que donen les 27.000 entrades que s'havien venut tres dies abans de començar el Festival, 5.000 més que l'any anterior.

Films com Contagion o The thing certifiquen el retorn a Sitges de les distribuïdores de Hollywood, una condició necessària inclosa en l'acord que la setmana passada van firmar les majors amb la Generalitat. És una bona notícia en un context general de retallades que ha obligat el Festival a reduir els títols de seccions tan emblemàtiques com Casa Àsia o Sitges Clàssics. Tanmateix, els devoradors de fantàstic no hauran de posar-se a règim cinematogràfic: entre llargs i curts, ficcions i documentals, Sitges oferirà enguany al voltant de 270 pel·lícules.

L'altra gran novetat del Festival és que, per primera vegada, inaugurarà amb un film parlat en català: l' opera prima de Kike Maíllo, Eva , un film de ciència-ficció sobre un científic que torna a la universitat on va estudiar per construir un nen robot. Eva coincideix a la Secció Oficial amb Mientras duermes , el gir cap al thriller de terror de Jaume Balagueró, i Emergo , del debutant Carles Torrens, en què un equip de científics investiguen els fenòmens paranormals que succeeixen a la casa d'una família aparentment normal.

Molt més que cinema

Com en altres anys, la fantasia de les pel·lícules es farà extensiva a alguns carrers de Sitges, que es guarniran durant el Festival amb motius cinematogràfics. Per als més afamats, hi haurà "menús fantàstics" en 21 establiments d'hostaleria de la vila i, per als més noctàmbuls, el Tren Fantàstic enllaçarà Sitges amb Barcelona cada nit a les 1.30 hores. El Festival vol potenciar la interactivitat entre el públic i els autors augmentant les trobades posteriors a les projeccions i amb aquesta finalitat ha creat el Sitges Fòrum, un espai on tindran lloc presentacions especials com la del pròxim film de J. A. Bayona i el dels germans Pastor.

També se celebrarà, per quarta vegada, la ja clàssica Zombie Walk, que el dia 14 omplirà els carrers de Sitges de morts vivents. La marxa conclourà a la platja amb l'actuació de Los Tiki Phantoms. Tot plegat, una festa de caire fúnebre que, irònicament, demostra que el Festival està més viu que mai.

stats