Cultura 31/03/2011

El Gripau Blau

i
Marina Espasa
2 min

Vet aquí que el nostre inefable Ajuntament acaba d'inaugurar el Museu Blau. El Museu Blau? Que és un museu sobre els colors? No donem idees. El Museu Blau és la nova seu del Museu de les Ciències Naturals de Barcelona. No fos cas que els nens, que sembla que siguin els únics destinataris de gran part de la política cultural que es fa avui dia, s'avorrissin només de pronunciar el nom del parc temàtic on passaran el diumenge. No fos cas que anessin a un lloc seriós on poguessin aprendre lleis naturals, dades científiques o alguna cosa que tingués a veure amb la realitat. No, no: val més aprendre a posar gomets amb experiències lúdiques i de lleure.

Fa pocs anys les criatures ja van haver de deixar d'anar al Museu de la Ciència a favor del CosmoCaixa (així es van acostumant a tractar amb entitats financeres des de ben petits), i ara podran reclamar "Mama, porta'm al Museu Blau", com qui demana un gelat de maduixa, una joguina verda o un retolador groc. I sí, és veritat que, quan arribin davant d'aquell tros d'edifici triangular, el punt d'entrada a aquest monument al despropòsit que va ser la seu de l'imprescindible Fòrum de les Cultures, veuran que és, efectivament, de color blau. Però, de debò feia falta anomenar-lo així?

Posats a fer, per què no canviem el nom a tots els museus, per la via del referèndum popular, que és una cosa que a l'Ajuntament saben que funciona? El Museu d'Història podria ser el Museu Roig i Negre, per la qüestió del passat anarquista de la ciutat; el Museu de la Xocolata, òbviament, quedaria batejat com a Museu Marró; el Macba no tindria més remei que dir-se Museu Blanc, i el Picasso, veient que el Blau ja està agafat, hauria de conformar-se amb el Rosa, que és una fase que passen totes les nenes, i que es veu que també va passar en Picasso. El Museu del Barça... no cal ni dir-ho! El mític Museu de Cera es podria quedar amb el sempre antipàtic nom de Museu Groc, i el del futur Disseny Hub, deixem-lo en gris, de moment. La ciutat convertida en un immens tauler del Cluedo on el malèvol doctor Pizarro pensa com van poder assassinar el doctor Mandarina a la biblioteca. D'acord, som a la ciutat del Tramvia Blau, i els nens sempre han cantat "Vaig conèixer un Gripau Blau". Però n'hi ha prou de seguir cantant la cançó per saber amb què rima Gripau blau, no?

stats