MÚSICA
Cultura 06/07/2012

Iggy Pop aporta fibra rock al Cruïlla BCN

El festival Cruïlla BCN ocupa avui i demà el parc del Fòrum amb un cartell que encapçalen The Specials, M.I.A. i Cypress Hill. Iggy Pop, en plena forma als 65 anys, hi actua aquesta nit amb els Stooges.

Xavier Cervantes
2 min
Iggy Pop aporta fibra rock al Cruïlla BCN

BARCELONA.Iggy Pop viu a Miami, però no respon a l'estereotip del jubilat que s'instal·la en una urbanització de Florida buscant el sol i la pau que no troba a Detroit o a Nova York. Amb 65 anys i un estat de forma que ell qualifica com a més que moderadament bo -només cal veure les fotografies-, James Osterberg, més conegut com a Iggy Pop , té una casa en una zona més aviat poc noble de la ciutat, habitada majoritàriament pels cubans que Fidel Castro va fer fora de l'illa als anys 80. "És un lloc ideal: ningú em molesta, i ningú m'ha disparat", va explicar el músic nord-americà en una entrevista publicada pel New York Times fa una setmana, just quan va engegar la gira europea que avui el porta al festival Cruïlla BCN.

Iggy Pop acaba de publicar el disc Après , en què interpreta amb estil de crooner versions de Serge Gainsbourg, Georges Brassens i Henri Salvador, entre d'altres. Però els concerts com el que oferirà avui al parc del Fòrum no serveixen per presentar aquest repertori, sinó el clàssic i encara punyent rock de The Stooges, sobretot el de l'àlbum Raw power (1973), que fa dos anys va ser objecte d'una acurada reedició.

Afroblues en zona de guerra

La primera jornada del Cruïlla BCN inclou setze concerts, entre els quals destaca el d'Amadou & Mariam. La parella de Mali arriba a Barcelona per presentar el disc Folila , un nou tractat d'afroblues en què han col·laborat músics com Bertrand Cantat, líder del grup Noir Désir; Jake Shears, de Scissor Sisters, i Tunde Adebimpe i Kyp Malone, de la banda TV on the Radio. La presència d'Amadou & Mariam al festival és especialment significativa a causa de la situació bèl·lica que viu el seu país. "Estem molt preocupats pel que està passant, i també per la destrucció dels mausoleus de Tombouctou", explica Amadou Bagayoko. El concert es basarà en el to més festiu del nou disc. "Creiem en la capacitat de la música per fer oblidar la crisi i fins i tot la guerra", diu Bagayoko.

Avui també actuaran la mexicana Julieta Venegas i el grup Gogol Bordello, la piconadora de punk balcànic establerta a Nova York i dirigida per l'ucraïnès Eugene Hütz. La Pegatina, la formació mestissa de Montcada i Reixac, tancarà l'escenari principal a partir de les dues de la matinada.

L'eclecticisme que defineix el Cruïlla és evident en la selecció dels grups i els artistes que passaran avui pels quatre escenaris del festival. La jornada l'obriran a les 18.30 l'argentí Gustavo Cordera (ex-Bersuit) i Prats -el nou grup de Marc Prats, el teclista de The New Raemon-. Un dels principals atractius serà el hip-hop soul de la nigeriana Nneka.

Dissabte de soul, hip-hop i ska

Demà el Cruïlla manté la diversitat estilística i generacional. Hi haurà veterans de l'ska com The Specials i del hip-hop com Cypress Hill, i joves estrelles com M.I.A., que avançarà temes del nou disc que publicarà aquest estiu. També serà el dia del llegendari poeta reggae Linton Kwesi Johnson i de l'explosiu soul de Sharon Jones & The Dap Kings. El cartell es completa, entre d'altres, amb Quimi Portet, Bigott, Joana Serrat, Za! i el trio format per Arnaldo Antunes, Toumani Diabaté i Edgar Scandurra.

stats