MEMÒRIA HISTÒRICA
Cultura 21/12/2011

Jordi Palou, nou director del Memorial

Sílvia Marimon
1 min

BARCELONA.El Memorial Democràtic, finalment, ja té nou director. Després d'un any sense organigrama ni directrius, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, va nomenar ahir l'advocat Jordi Palou (Barcelona, 1966). Palou té un perfil molt diferent al del seu antecessor, el politòleg Miquel Caminal. El nou director del Memorial Democràtic acumula una llarga experiència com a mediador en conflictes internacionals. Lidera Diàleg IntraRwandès, una iniciativa internacional que té com a objectiu facilitar el diàleg entre població civil, líders d'opinió i polítics en el conflicte originat per la guerra civil de Ruanda. Palou és també un dels 300 advocats del món acreditats per actuar davant el Tribunal Penal Internacional amb seu a l'Haia.

El seu nomenament arriba després d'un any en què el Memorial Democràtic s'ha vist esquitxat per diferents polèmiques. Al març es va iniciar un expedient que va culminar amb la retirada dels complements salarials dels treballadors i amb l'obligació de retornar els imports ja cobrats. Al setembre, Joana Ortega va anunciar en una junta de govern del Memorial -la primera des de les eleccions catalanes- que no hi hauria nou director fins que no s'haguessin aclarit unes suposades "irregularitats" relacionades amb les subvencions. Dos mesos després la Sindicatura de Comptes emetia un informe en què confirmava que es podrien haver produït conductes irregulars.

Aquest, però, segons fonts de Governació, és un capítol tancat i resolt. El nou director té altres fronts oberts: moltes de les entitats que formen part del Memorial estan en peu de guerra perquè estan en desacord amb el trasllat de la seu al castell de Montjuïc.

stats