INSTITUCIONS CULTURALS
Cultura 22/10/2014

L’Orquestra del Liceu creixerà en el pròxims tres anys

El teatre vol cobrir 28 vacants de la plantilla

Xavier Cervantes
2 min

BarcelonaJosep Pons volia donar “bones notícies” des que fa dos anys es va fer càrrec de la direcció musical del Gran Teatre del Liceu. La realitat no l’hi va permetre fins ahir, quan va anunciar que la direcció del teatre havia aprovat “la recuperació de les places vacants a l’Orquestra Simfònica”, amb la qual cosa es compleix una de les directrius del pla estratègic elaborat pel director general del Liceu, Roger Guasch: invertir en la millora dels cossos estables de l’equipament. La millora consisteix a convocar 28 places per cobrir les vacants d’una orquestra que necessita més efectius per dur a la pràctica l’exigència d’augmentar l’activitat entre el 25% i el 30%. Actualment la plantilla orquestral és de 69 músics, i l’objectiu es consolidar-ne una de 95 l’any 2018.

La convocatòria es farà en tres terminis. El primer s’obrirà al novembre i servirà per cobrir catorze places la temporada 2014-2015, i les audicions dels candidats començaran al gener. En les dues temporades següents es convocaran la resta, set cada any. El cost salarial de les primeres catorze places és de 417.000 euros, que repercutiran en el pressupost de la temporada 2014-2015. A canvi, l’orquestra evitarà la despesa de les substitucions puntuals a què es veu obligada ara i podrà obtenir més ingressos amb l’increment de l’activitat. D’aquesta manera, la direcció del Liceu preveu un estalvi de dos milions d’euros fins al 2018 gràcies a l’aplicació de la nova reglamentació de l’orquestra, inspirada en la de les formacions de la ràdio alemanya.

Fruits de la negociació

Tot això és possible, segons Pons, gràcies al nou conveni laboral signat amb els treballadors, “un pas de gegant” que permet més “flexibilitat” perquè es passa de contractes “de servei i col·lectius” a uns altres “d’hores i individuals”. “És un conveni que s’obre al segle XXI”, diu Pons. Lògicament, les noves contractacions es regiran també pel nou marc laboral. “No hi ha ningú amb privilegis”, assegura Pons, que no amaga el fet que, “tristament i malauradament”, hi ha hagut una rebaixa salarial dels músics d’entre “el 20% i el 30%” des del 2008.

El Liceu també ha aconseguit “desbloquejar una patata calenta” en arribar a un acord amb els músics per la cessió durant deu anys dels drets audiovisuals “en tots els formats”. Això permetrà que l’orquestra torni a participar en produccions de CD i DVD i emissions de televisió i cinema. L’acord preveu una retribució de 150 euros mensuals a cada músic (abans eren 350), més una quantitat variable sobre el rendiment net que generin.

Beethoven contra el treball infantil

L’Orquestra del Liceu comença el 25 d’octubre un cicle Beethoven amb l’obertura Coriolà, la Setena simfonia i el concert per a piano L’Emperador, amb Josep Maria Colom com a pianista. El cicle seguirà el 27 i el 28 de novembre amb la Novena, dins d’un concert memorial Pau Casals dedicat a la lluita contra el treball infantil. L’últim concert serà el 27 de març, amb la Cinquena i Egmont.

stats