LITERATURA
Cultura 31/05/2012

El Lletra d'Or, per a 'Pagèsiques' de Perejaume

Jordi Nopca
1 min

BARCELONA.Un mes després de rebre el premi de la crítica catalana per part de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, el poemari Pagèsiques , de Perejaume, ha rebut una nova distinció: el premi Lletra d'Or 2012.

Fundat l'any 1956, el Lletra d'Or recompensa el millor llibre publicat en llengua catalana durant l'any anterior, i ho fa a través d'un jurat "independent de qualsevol grup editorial o institució". En aquest cas ha estat integrat pels escriptors Ada Castells, Lluís Muntada, David Plana, Sebastià Alzamora i Enric Gomà; la periodista Elisenda Roca; la lingüista Marta Estella; el crític literari Manel Ollé, i l'actriu Mercè Pons. Tots han volgut destacar que amb aquest llibre "Perejaume sembla culminar l'àrdua operació de relligar, en un sol gest que en realitat és fet de molts [...], la natura i l'artifici, la paraula, la pintura i el territori. És una operació essencial, que conté un missatge igualment essencial: els humans ho som en la mesura que formem part d'un paisatge, d'un món, d'un sistema viu".

Nascut a Sant Pol de Mar l'any 1957, Perejaume ha compaginat la creació pictòrica amb l'escriptura de poemaris i assaigs, com Ludwig Jujol. Què és el collage sinó acostar soledats? (1989) i Oisme (1998). Pagèsiques , el llibre de llibres publicat el setembre del 2011 a Edicions 62 va ser precedit, vuit anys abans, per Obreda .

stats