LITERATURA
Cultura 21/06/2012

L'ofuscació d'Anna Maria Dalí contra Gala i el surrealisme

Vida secreta, de Salvador Dalí, va indignar tant la seva germana Anna Maria que en va escriure una rèplica l'any 1948. Viena la torna a publicar, amb un estudi de Mariona Seguranyes i documents inèdits

Jordi Nopca
2 min
Els germans Dalí amb el seu pare l'estiu del 1948, any en què Anna Maria ja treballava secretament en el manuscrit del llibre.

BARCELONA.Salvador Dalí vist per la seva germana , publicat per primer cop el 1949 a Juventud, és un llibre que va portar cua. "Sense un context acurat, pot costar d'entendre", assegurava ahir Mariona Seguranyes, que s'ha encarregat de la nova edició d'aquest "clàssic en els llibres de records", en paraules d'Enric Pujol, director de la col·lecció La Memòria dels Dies , de Viena Edicions: a més d'oferir la versió original del text -la primera edició va ser una traducció castellana-, la historiadora de l'art ha furgat en arxius i biblioteques per oferir documents i fotografies inèdites i reconstruir la biografia de l'autora, Anna Maria Dalí (1908-1989). "La seva prosa és molt reflexiva, gairebé visionària, evocadora -explicava ahir Seguranyes-. Salvador Dalí vist per la seva germana és un llibre meditat durant anys. Escriure'l va ser un acte de valentia i ardiment".

Mentides i veritats

La guspira que va despertar la creativitat d'Anna Maria Dalí va ser la lectura de Vida secreta (l'edició castellana, publicada a Buenos Aires, és del 1944). En el seu exemplar, Anna Maria escrivia: " Me limito a anotar lo que positivamente sé que es cierto y lo que es falso ". Quatre anys després, la germana petita del pintor, esperonada pel periodista Manuel Brunet, escrivia un llibre de records sobre la infantesa passada a Figueres i Cadaqués al costat del seu germà. "Rellegint Salvador Dalí vist... t'adones que Anna Maria és germana de Dalí també en les seves obsessions: les formigues i les ombres apareixen constantment", recordava Seguranyes. "En el llibre, Anna Maria culpa Gala del canvi estètic del seu germà; per ella, el surrealisme taca la pintura de Salvador Dalí". Model del pintor durant la primera meitat de la dècada del segle XX, Anna Maria no va acabar de pair que Salvador deixés enrere l'etapa en què tots dos germans vivien atrapats per l'experiència de l'Empordà: "Salvador Dalí es decideix a crear una realitat paral·lela que no li faci mal, i a partir d'aquí s'aniria acostant al surrealisme; Anna Maria no va superar els anys de contemplació malenconiosa, la relació del seu germà amb Gala la va ofuscar". Després de l'aparició del llibre, Dalí va publicar una nota en què va acusar Anna Maria d'especular "materialment" i de manera "pseudosentimental" amb el seu nom, a més de vendre quadres seus sense permís. El pare Dalí va escriure una carta al pintor solidaritzant-se amb el llibre de la seva filla. La relació entre els dos germans havia quedat tocada de mort.

stats