LITERATURA
Cultura 09/07/2011

L'últim èxit de Martí Gironell

L'arqueòleg , tercera novel·la de Martí Gironell, no ha abandonat les llistes de més venuts des de finals de l'any passat. Demà podreu aconseguir un dels fenòmens de vendes de l'any amb l'ARA.

Jordi Nopca
2 min
AL'arqueòleg , Martí Gironell s'ha escapat de Catalunya amb un monjo de Montserrat.

Barcelona."L'arqueòleg és una novel·la però també un llibre de viatges: el paisatge hi és molt present, tant el físic com l'humà". Martí Gironell, periodista i escriptor, ha escrit fins ara tres novel·les arrelades al territori a través d'escenaris emblemàtics (el cas d' El pont dels jueus ) o personatges controvertits (el Boquica, protagonista de La venjança del bandoler ). En el cas de L'arqueòleg -que en mig any ha superat els 30.000 exemplars venuts- Gironell s'ha fixat en les peripècies de Bonaventura Ubach (1879-1960), un monjo de Montserrat que va marxar del monestir a principis del segle XX: el seu periple per terres africanes i del Pròxim Orient tenia com a motivacions principals il·lustrar l'edició catalana de la Bíblia i aconseguir les primeres peces per al Museu de Montserrat. "La gran voluntat didàctica d'Ubach és fascinant. Va ser un exponent particular de la renaixença cultural que s'estava vivint a principis del segle XX. A més d'arqueòleg i monjo benedictí de Montserrat, Ubach es definia com a biblista, i és la seva religiositat el que sobretot trobem als dos dietaris que es van publicar, El Sinaí i Dietari d'un viatge a l'Iraq ". A l'hora d'escriure la novel·la, Gironell va agafar com a punt de partida les dues experiències d'Ubach: va treure pes religiós a l'odissea i hi va afegir aventures i perills que el monjo aconsegueix superar sense fer ús de la violència. "Podia ser poca cosa, però era capaç de doblegar l'enemic més fort, i ho aconseguia gràcies al diàleg i al respecte per l'altre".

Una selecció estel·lar

A partir de demà i durant sis diumenges l'ARA ofereix -al preu de 9,95 €- sis de les novel·les més reconegudes dels últims anys, ja sigui per les bones vendes o per una acollida crítica entusiasta: després de L'arqueòleg , es podrà aconseguir Pa negre , d'Emili Teixidor (17 de juliol), Se sabrà tot , de Xavier Bosch (24 de juliol), Maletes perdudes , de Jordi Puntí (31 de juliol), Les veus del Pamano , de Jaume Cabré (7 d'agost), i Els crits del passat, de Camilla Läckberg (14 d'agost).

stats