ESTRENA TEATRAL
Cultura 01/03/2012

Marc Angelet envia un missatge del TNC a l'espai

El dramaturg Marc Angelet explica a Voyageur, al TNC, el projecte científic i humanista de l'astrònom Carl Sagan. La NASA volia estudiar l'espai i, de passada, presentar la humanitat als altres planetes.

Antoni Ribas Tur
2 min

BARCELONA.L'agost i el setembre del 1977, la NASA va llançar a l'espai les sondes Voyager 1 i Voyager 2. L'objectiu del programa pel qual les van crear era estudiar l'espai exterior aprofitant una alineació dels planetes Júpiter, Saturn, Urà i Neptú que només es dóna cada 175 anys. Al darrere d'aquesta missió científica, però, n'hi havia una altra de caràcter humanístic: cadascuna de les sondes porta -encara estan en actiu- un disc d'or amb una selecció de sons, músiques i imatges representatives de la civilització humana. Si alguna forma de vida intel·ligent els troba -i els desxifra- té en aquests continguts una carta de presentació dels humans.

El procés de selecció d'aquests discos és el punt de partida de Voyager , l'obra que Marc Angelet estrena avui a la Sala Tallers del TNC dins el cicle T6. El dramaturg i director ha posat l'accent en la dimensió humana i ètica que va tenir aquesta tria: "L'espectacle torna a reunir els personatges que van tenir l'encàrrec, en només dos mesos, de definir la nostra civilització, explicar qui som. En aquestes decisions surten a la llum les diferents maneres que tenien d'entendre el món. El programa Voyager es va desenvolupar un any després que s'acabés la guerra del Vietnam, quan ja existia el Mur de Berlín i a Sud-àfrica s'havia instaurat l'apartheid". "Què volien explicar i què volien amagar?", es pregunta Angelet.

Voyager és una obra de teatre documental -un 80% recull fet reals-, però l'autor d'obres com Genius , Sopar de Nadal i El biògraf també hi ha concentrat els elements de comèdia i ciència-ficció que solen aparèixer en els seus textos.

La creació dels discos de les Voyager es va portar a terme a la Universitat de Cornell (Nova York) i va estar capitanejada per l'astrònom Carl Sagan. "La passió que Sagan i els seus col·laboradors van posar en aquest projecte és fascinant. Aquell missatge interestel·lar és també un missatge per a nosaltres mateixos per dir-nos que ens hem de cuidar", diu David Vert, l'encarregat de posar-se dins la pell del creador de la cèlebre sèrie Cosmos .

La selecció musical del disc, titulada Sons de la Terra , inclou música de Bach, Mozart i Stravinski i peces de música ètnica. Entre les imatges hi ha dibuixos anatòmics i instantànies genèriques de l'arquitectura i els costums d'arreu del món. No hi ha, però, ni nus ni imatges de guerra. L'obra també recull el vessant polític del procés: l'administració nord-americana es va ocupar de censurar continguts quan ho va creure convenient.

stats