MÚSICA
Cultura 21/11/2013

Marinah, una capitana amb vaixell propi

L'excantant d'Ojos de Brujo presenta el disc 'El baile de las horas' al Festival de Jazz de Barcelona

Xavier Cervantes
3 min

Barcelona.La valenciana Marina Abad diu que tenia "la necessitat" de tornar a començar un cop tancada l'etapa amb Ojos de Brujo. "Volia tenir la llibertat de sentir-me sense el pes d'haver de representar un grup. Volia ser jo mateixa, poder ficar la pota i que pagués els plats trencats només jo". D'aquella necessitat en surt el disc El baile de las horas (Montuno), que ella explica com a fruit "d'un procés artístic completament paral·lel a un procés personal de ruptura i de transició". Musicalment hi ha un canvi estructural respecte al passat. Bona part de les tretze cançons de l'àlbum s'aixequen a partir de la bateria i la guitarra elèctrica i caminen amb melodies més pròpies del pop que de la fusió mestissa d'Ojos de Brujo. "Abans tot era molta instrumentació, cançons sense tornada i moltes línies a la vegada. Ara he buscat destil·lar les idees buscant la senzillesa", diu.

En aquest camí hi té un paper destacat el barceloní Kim Fanlo, ex Nena Daconte, que li ha donat una "carcassa pop" que conviu amb "la Cuba, el jazz i el sisè sentit musical" del cubà Carlos Sarduy i els tocs africans, funk i reggae del baixista camerunès Armand Sabal-Lecco. Tots tres formen part dels Argonautas, companys de Marina Abad en un viatge en què no renuncia al flamenc. Posats a inventar etiquetes, ella tria la de world pop per definir un projecte que té molt d'autoafirmació i en què hi ha molta varietat de registres. "Tinc una personalitat molt fronterera i m'agrada tenir un peu a cada lloc, però tampoc volia renunciar al meu passat", explica.

El disc comença amb Despierto , una cançó en què assegura que torna d'un somni molt profund. "Però amb papallones al pit, un mapa i alguna cosa que ha crescut -puntualitza-. Saps que deixes coses enrere, i que serà dolorós, però hem de celebrar que la vida segueix. Ens han acostumat a patir i a plorar pels canvis, però no pot ser que els nostres fills creixin així. L'única certesa que tenim és que a la vida tot canvia". Tampoc cal que els canvis siguin radicals. "Quan vaig començar el projecte, vaig pensar que ja era lliure i també em podia canviar el nom. Però és que jo sóc la Marina, i canviar el nom seria començar enganyant. Un dia hi vaig afegir una h . Amb una sola lletra ja tenia un personatge. De sobte em vaig veure amb una maleta i la h a la mà, i d'aquí em va venir la imatge del vaixell i del viatge", recorda.

El baile de las horas neix d'un viatge interior, d'un descobriment de vulnerabilitats i incerteses. La conclusió l'explica a Quiero ser feliz , la cançó d'on surt el vers que dóna títol a un disc que ella descriu com a "lluminós". Parla de "superherois que no troben el seu lloc". "La gent està molt perduda. L'objectiu és ser feliç, perquè si no ho ets és que t'han guanyat la partida. En temps de crisi, estar alegre és gairebé revolucionari. El més revolucionari no és cridar i enfadar-se. El meu avi i el meu pare van cridar, i tots dos van anar a la presó. Ara hem de buscar altres maneres, trobar un punt espiritual en les relacions i sobretot fer cas dels nens", assegura alhora que recorda que fa unes setmanes va cantar Rayo de luz en un acte del Procés Constituent. "Aquesta història m'agrada. I que Teresa Forcades sigui una monja em sembla trencador. Té un missatge coherent, i sempre des de l'amor. No dic que sigui la gran solució, però hi tinc esperança", diu.

El camí de Marina Abad es concretarà en concerts com el que avui fa a la sala Barts de Barcelona a partir de les 21 h, en què també recuperarà peces d'Ojos de Brujo. "Potser d'aquí sis mesos diré: «Ara és quan hauria d'haver enregistrat el disc». Perquè és en directe on creixen les cançons", afirma. En qualsevol cas, ja avança que el concert no tindrà res a veure amb el del Mercat de Música Viva de Vic. "Només havíem assajat un parell de dies, i no teníem gaire clar on érem. Va ser un malson. Així i tot, ens va servir per aprendre moltes coses", diu.

stats