HISTÒRIA
Cultura 26/01/2014

El 'Mein Kampf' torna a publicar-se a Alemanya

Les autoritats bavareses aproven una reedició crítica del llibre escrit per Hitler

Isaac Lluch
2 min

Munic¿Han de permetre les autoritats públiques alemanyes la reedició d'un llibre que incita a l'odi racial? ¿S'ha de confiar en la maduresa de la societat i abocar una obra que fonamenta la ideologia nazi però aprofitant-ho per fer pedagogia? ¿Està justificat que el ministre de Finances de Baviera, que té els drets legals de Mein Kampf ( La meva lluita ) fins a finals del 2015, subvencioni una revisió crítica del llibre, escrit gairebé fa 90 anys pel dictador Adolf Hitler? Totes aquestes qüestions s'han debatut a Alemanya en donar el vistiplau a l'obra, una iniciativa que, fa tot just un mes, es volia prohibir: la reedició de l'obra de Hitler.

En el canvi d'opinió de l'administració bavaresa hi influeixen diversos factors que posen en relleu que el tema és molt espinós. Inicialment, les autoritats regionals havien aprovat que l'Institut d'Investigació d'Història de Munic preparés una edició comentada del Mein Kampf. El món acadèmic estava d'acord que calia una lectura crítica de la font primària amb què Hitler justifica les teories antisemites i d'extermini. L'Institut hi va començar a treballar el 2009 i el ministre de Finances de Baviera va acabar finançant la iniciativa amb mig milió d'euros.

El Consell Central dels Jueus a Alemanya va dubtar de la idoneïtat del projecte, si bé des del costat acadèmic s'insistia en la importància de revisar el llibre del líder nazi. "Una democràcia estable no ha de tenir cap por de tenir el Mein Kampf. El més important és que es tracti d'una edició estrictament científica", opina l'historiador britànic Ian Kershaw.

Un viatge, el 2012, del primer ministre de Baviera, Horst Seehofer, a Israel ho va canviar tot. Moltes veus, entre les quals la del president israelià, Shimon Peres, es van mostrar vehements contra una edició crítica del llibre de Hitler. Les autoritats bavareses van decidir prohibir una publicació que fins aleshores havien finançat. Seehofer va argumentar que era contradictori donar via lliure a la reedició d'aquesta obra mentre el Constitucional alemany estudiava la prohibició del partit neonazi de l'NPD.

Finalment, els arguments acadèmics i el fet que, a partir del desembre del 2015, La meva lluita passarà a ser de domini públic, perquè hauran passat 70 anys de la mort de Hitler, han afavorit la reedició del llibre de Hitler. A més, altres països ja reediten en altres llengües el Mein Kamp i l'obra es pot descarregar d'internet.

El 'Mein Kampf', un regal de noces

La primera publicació del Mein Kampf als anys 20 va rebre unes crítiques terribles. Una ressenya de l'època destacava que hi havia "lleugers dubtes sobre si el seny de l'autor es mantenia intacte". Durant el nazisme, però, l'estat va promocionar-ne la lectura i fins i tot s'entregava com a regal de noces.

El debat sobre la reedició del Mein Kampf coincideix amb l'aparició en una casa de Tel Aviv de centenars de cartes privades desconegudes, i ara avançades en exclusiva per Die Welt, de Heinrich Himmler, l'organitzador de l'Holocaust i cap de les SS, la Gestapo i la policia del règim nazi.

La troballa inclou nombroses cartes d'amor "completament normals", segons els historiadors, i alguns documents en què queda patent l'antisemitisme de Himmler.

stats