MÚSICA
Cultura 03/09/2014

La Mercè porta la música a la platja del Bogatell

Manel, Txarango i La Troba Kung-Fú tocaran en un nou escenari de la festa major

Xavier Cervantes
3 min

BarcelonaGairebé noranta concerts gratuïts inclou la programació musical de la Mercè, que s’escamparà per diferents espais de Barcelona del 19 al 23 de setembre, tot i que el dilluns 22 no n’hi haurà cap. La principal novetat és la incorporació d’un escenari batejat amb el nom de Mediterràniament a la platja del Bogatell. Hi actuaran el dia 23 Manel, Txarango i La Troba Kung-Fú. Serà un dels escenaris amb més aforament de la festa major barcelonina, juntament amb el de l’avinguda Maria Cristina i els del parc del Fòrum, entre els quals n’hi haurà un a la plataforma marina.

Segons el regidor de Cultura de l’Ajuntament, Jaume Ciurana, fer “tres grans concerts gairebé simultanis a diferents llocs” permetrà que el públic tingui “més comoditat” i evitarà grans aglomeracions en un únic espai.

El comiat de la Plateria

L’oferta musical de la festa major barcelonina se la reparteixen Mercè Música, el BAM (Barcelona Acció Musical) i les emissores de ràdio Cadena 100, Europa FM i Los 40 (que organitzen concerts d’Antonio Orozco, Búhos i Dani Martín, entre d’altres). El pressupost municipal de les produccions musicals de la Mercè és de 600.000 euros. Damm hi aporta 150.000 euros més destinats als concerts a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm (on el dia 20 actuaran Coriolà, Mishima i Klaxons) i al Bogatell, i Estocolm hi posa 20.000 més com a ciutat convidada.

“El centre neuràlgic de la Mercè Música és la plaça Catalunya”, diu el seu programador artístic, Jordi Turtós, que ha organitzat el cartell de cada nit amb criteris estilístics. Per exemple, música africana amb la formació barcelonina Alma Afrobeat Ensemble i el belga Baloji, i llatina amb la Jamboree Big Latin Band i els colombians La 33, una banda que reivindica la salsa clàssica. El plat fort i alhora més emotiu a la plaça Catalunya serà el dia 23, amb el primer concert de la gira de comiat de l’Orquestra Plateria, que, com recorda Turtós, ha sigut una formació “essencial per recuperar el carrer” com a espai de festa.

Més recollides són les propostes a l’avinguda de la Catedral, novament amb el flamenc com a protagonista. Hi actuarà la Raynald Colom Flamenco Reunion, el cantaor Salao -un talent sorgit del Taller de Músics- en format elèctric i la cantaora Argentina. I la plaça Sant Jaume mantindrà el color popular i tradicional amb Pep Gimeno Botifarra, Germà Negre i Isaac Ulam amb José Domingo.

Al Fòrum les propostes de la Mercè Música són diverses, però eminentment ballables: de La Iaia amb la Cobla Bisbal Jove a La Fundación Tony Manero, de Delafé y las Flores Azules a Aspencat, i dels cubans NG LaBanda a Fuel Fandango. A més, la banda barcelonina de salsa brava La Sucursal S.A. actuarà amb un convidat especial, el llegendari cantant panameny Miguel Ángel Barcasnegras Meñique.

El BAM tindrà “un espai més definit al Fòrum”, concretament a l’amfiteatre, diu el seu programador artístic, Carles Conesa, que ahir va anunciar que serà el seu últim any al capdavant de la programació més alternativa de la festa major. “Acabo el contracte després d’un cicle de quatre anys, i és hora de deixar pas a altres persones”, va assegurar Conesa, tot i que Ciurana va advertir que encara no s’ha pres “cap decisió” sobre la continuïtat de l’actual programador.

L’activitat del BAM se centrarà al voltant del Macba i el CCCB, i tindrà un marcat protagonisme del pop suec. Tanmateix, per aquests escenaris i pel del Moll de la Fusta també hi passaran grups locals com Desert, Seward i Aliment, els nord-americans Lisa & The Lips (amb la cantant Lisa Kekaula, de The Bel-Rays), els francesos Tristesse Contemporaine i els escocesos Young Fathers, entre molts altres.

stats