ESPECTACLES
Cultura 14/07/2012

Montjuïc de nit, vuit hores de música gratis

Divuit festivals participen a Montjuïc de Nit amb propostes musicals de tots els estils. Durant vuit hores es podrà escoltar des de Maria del Mar Bonet fins a The Pinker Tones. Els museus fan nit de portes obertes.

Sílvia Marimon
3 min

BARCELONA.Ningú pot negar que Barcelona viu un bon moment musical. Almenys pel que fa als festivals, que estan en plena efervescència. La crisi, que ho fa trontollar tot i sembla que ens enviï directament a l'infern, de moment sembla que no afecta la seva supervivència. Ho podeu comprovar aquesta nit, a la muntanya de Montjuïc.

Des de les vuit del vespre fins a les quatre de la matinada la música envairà de manera ininterrompuda aquesta muntanya, on antigament només se sentia el so de les pedreres. Prop de 50 concerts d'entrada lliure es repartiran per una desena d'escenaris. En la 5a edició de Montjuïc de Nit, la nit blanca de Barcelona, que organitza l'ajuntament de la ciutat, es podran escoltar i ballar les propostes més selectes de fins a divuit festivals, que se celebren al llarg de l'any.

El Barcelona Acció Musical (BAM) i el Sónar tindran com a escenari el fossat de Santa Eulàlia del castell de Montjuïc. El BAM, a punt de complir les 20 edicions, aportarà el posthardcore dels gironins Hurricäde, que presenten Pariah's pharos (2011). També es podran escoltar les guitarres dels navarresos Berri Txarrak i l'últim treball, Life in stereo (2012), d'un duet barceloní que triomfa als escenaris internacionals, The Pinker Tones.

Flamenc i blues

El pati d'armes del castell de Montjuïc és l'escenari de les propostes del Festival Blues de Barcelona i Ciutat Flamenco, organitzat pel Taller de Músics. Big Dani Pérez presentarà el segon treball, Smart change, i la rumba funky d'Achilifunk tancarà la festa.

El rock canyer de D'Callaos i els Very Pomelo, que presenten el seu últim treball, Ràdio Clotxa , són alguns dels grups que es podran sentir al passeig de Minici Natal (Estadi Olímpic). La plaça del Marquès de Foronda vibrarà amb l'altaveu de la cultura del hip-hop, l'Hipnotik Festival, i un festival, el San Miguel Primavera Sound, que cada any atrau més públic. Els que s'apropin a aquest racó de la muntanya podran gaudir de l'últim treball de Manos de Topo, Escapar con anticiclón (2011), o del pop independent de Pegasvs.

En un entorn idíl·lic, la masia del Jardí Botànic Històric, es podran escoltar les propostes musicals del festival Tradicionàrius, amb vint-i-cinc anys d'història, i del BarnaSants, amb cançó d'autor. Joan Amèric presentarà el seu nou disc, DIRECTAment , i l'heterodox Guillamino oferirà un dels seus últims projectes, Guillamino 12 : 12 llançaments per als 12 mesos de l'any, el dia 12 de cada mes.

Dani Nel·lo i Maria del Mar Bonet & Manel Camp pujaran a l'escenari de la Sala Oval del MNAC en el marc del San Miguel Mas i Mas Festival. Els que vulguin conèixer el que es gesta a la ciutat tenen una cita al Poble Espanyol. Aquest és el territori del MPB - Música Popular de Barcelona, que es nodreix de músics emergents, i del jove Pròxims. Imprescindibles Le Petit Ramon i els Nanus del Parc + Maria Rodés i Jaume Pla (Mazoni), i Brighton 64, que tornen als escenaris en el seu 30è aniversari.

Un vespre de museus

Al CaixaForum es podran veure els documentals musicals del Beefeater In-Edit, i la Fundació Miró estarà ocupada per Gràcia Territori Sonor - LEM, un aparador dels treballs més destacats de l'experimentació sonora internacional. El Piknic Electronik, un festival que en la programació regular és diürn i vol apropar la música electrònica a nens i a adults, farà horari nocturn, a partir de les 10 del vespre.

I en època de vaques magres les jornades obertes sempre són adients. El CaixaForum, la Fundació Miró, el Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC), el MNAC i el Museu Olímpic i de l'Esport Joan Antoni Samaranch faran jornada de portes obertes fins a la una de la matinada. No hi ha límits, es podran visitar totes les exposicions.

Tampoc serà necessari gastar gasolina. Es reforçarà el transport públic amb un servei gratuït d'autobús de les 21 h a les 5 h. Hi haurà un autobús que anirà des de la plaça d'Espanya fins al castell de Montjuïc, enllaçant els diferents escenaris, i un altre que anirà des del funicular al castell.

stats