Inversió
Cultura 28/11/2014

Monuments per la memòria col·lectiva

La Caixa destina 1,9 milions a modernitzar les visites als sis conjunts monumentals icònics del país

Josep Pastells
4 min
PRIORITAT: EMPÚRIES 
 1,3 milions es destinaran al jaciment d’Empúries, que rep 150.000 visitants a l’any.

L’Escala“El nostre objectiu és que aquests sis monuments estiguin presents en la ment de tots els ciutadans de Catalunya com a indrets imprescindibles de la nostra memòria col·lectiva”, va anunciar ahir el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, referint-se a la ciutat grecoromana d’Empúries, el conjunt monumental de Sant Pere de Rodes, la ciutat ibèrica d’Ullastret, la cartoixa d’Escaladei, el castell de Miravet i el monestir de Vallbona de les Monges. Són els sis conjunts monumentals “icònics” que, de moment, formen part del programa Patrimoni en Acció, un nou acord entre el departament de Cultura de la Generalitat i la seva aliada econòmica més poderosa en un moment de pressupostos magres, l’Obra Social La Caixa.

El programa, presentat ahir al matí al jaciment d’Empúries, destinarà 1,9 milions d’euros a rehabilitar i, sobretot, incrementar l’ús ciutadà d’aquests sis monuments singulars, “elegits pel seu potencial cultural i turístic i perquè volem centrar els esforços a promoure’ls d’una manera més còmoda, contemporània i precisa”, va subratllar Mascarell. Cap de les sis actuacions se situa a la demarcació de Barcelona. “Treballem amb la idea de capitalitat múltiple i dispersa per tot Catalunya”, va dir Mascarell. “Més endavant seleccionarem altres conjunts monumentals i incrementarem la dotació econòmica del programa”, va avançar Jaume Giró, director general de la Fundació La Caixa. Giró va recordar que el nou projecte de col·laboració -La Caixa hi posa els diners i Cultura assumeix les tasques tècniques- es materialitza després dels programes Romànic Obert, que amb una inversió de 18,2 milions ha permès millorar 77 monuments i elements del patrimoni romànic de 25 comarques, i Cellers Cooperatius, que ha destinat 3,6 milions a recuperar vuit edificis de l’època modernista situats a l’Alt Camp, la Conca de Barberà, el Priorat i la Terra Alta.

“El nou programa servirà per posar en relleu sis dels monuments més valuosos. Crearem un relat modern, transparent i atractiu que arribi a més i diversos públics i construirem experiències que ofereixin coneixement i entreteniment per aconseguir que l’experiència de la visita sigui satisfactòria”, afirma Joan Pluma, director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni.

Una visita més atractiva i lúdica

“És més un projecte d’ús que de restauració, és un projecte al servei dels equipaments”, remarca Ferran Mascarell. “La interpretació i els serveis als visitants són els dos aspectes clau del programa”, insisteix Pluma. En el primer apartat, es treballarà en “un nou relat històric i artístic integral, atractiu i lúdic, que respondrà a la significació històrica i simbòlica de cadascun dels monuments i jaciments per potenciar el que els fa únics”. Amb aquest objectiu, s’invertirà en recursos interpretatius innovadors, que aprofitin la barreja de disciplines. Pel que fa als serveis als visitants, es duran a terme actuacions destinades a millorar els espais d’acollida i d’atenció i a dotar-los dels serveis imprescindibles per “aconseguir l’excel·lència de la visita”, alhora que constituiran “noves fonts d’ingressos que revertiran en el mateix patrimoni”.

Mascarell no va poder precisar ahir els resultats del pla per modernitzar la gestió dels museus, els monuments i els jaciments catalans amb l’objectiu que siguin més visitats. “Farem el balanç a finals d’any, però en termes generals estem contents i tot indica que tancarem el 2014 amb un cert increment de visitants”. De fet, un dels principals reptes del programa Patrimoni en Acció és que el nombre de visitants als sis monuments elegits augmenti un 30% en els pròxims cinc anys. És el percentatge que s’ha registrat a Sant Climent de Taüll després d’una actuació entre la Generalitat i La Caixa per recuperar virtualment les pintures romàniques de l’església.

Tenir tracte de conseller

Per exemplificar el que espera del programa presentat ahir, Ferran Mascarell va recordar una anècdota que li va succeir a Miravet. “Com acostuma a passar-nos als consellers, en arribar em vaig veure envoltat de gent que m’explicava coses. Al cap d’una estona em vaig fixar en una dona que ens seguia però es notava que no era del poble. Em va dir que era de Perpinyà i que en veure que tothom estava molt pendent de mi va decidir seguir-me. M’agradaria que això que em passa a mi els hi passés a tots els visitants dels nostres monuments!”

Les pròximes intervencions

Empúries

1,35 milions d’euros per a la reforma de l’estoa i del criptopòrtic d’una casa de la ciutat romana, la restauració dels mosaics grecs i l’adequació de la sala polivalent.

Cartoixa d’Escaladei

204.000 euros per a l’adequació de l’espai d’acollida, el projecte museogràfic i l’adequació d’una cel·la.

Sant Pere de Rodes

150.100 euros per a la senyalització de benvinguda, interpretativa i direccional, i per a l’adequació de la visita del poble de Santa Creu.

Vallbona de les Monges

95.000 per a l’adequació de l’espai d’acollida i el projecte museogràfic.

Ullastret

90.000 euros per a la descoberta de la muralla, l’adequació de l’espai d’acollida, la reconstitució virtual de la ciutat i l’audiovisual sobre els ibers.

Castell de Miravet

73.115 euros per al projecte museogràfic i la senyalització.

stats