OBITUARI
Cultura 10/09/2011

Mor Josep Termes

L'historiador Josep Termes va morir ahir als 75 anys. Fins a l'últim moment va mantenir el seu esperit lliure i crític. Feia pocs mesos que havia publicat una voluminosa obra sobre l'anarquisme.

Sílvia Marimon
2 min
El gran referent en l'estudi del catalanisme i els moviments socials L'historiador Josep Termes en una imatge del febrer, quan va donar 30.000 volums, documents i objectes de la seva col·lecció sobre el moviment obrer i el catalanisme al Museu d'Història de Catalunya.

Barcelona.Quan al juny l'ARA va entrevistar Josep Termes (Barcelona, 1936-2011), amb motiu de la publicació del llibre Història del moviment anarquista a Espanya 1870-1980, l'historiador, malgrat que feia poc que havia estat intervingut d'un càncer, estava en plena forma verbal. Continuava envestint amb força tot el que no li agradava. "M'han fet fora de la universitat, de tertúlies...", deia amb somriure murri.

Orgullós, presumia del fet que als anys 60, en plena dictadura, havia publicat la seva tesina El movimiento obrero en España. La Primera Internacional . "Era el primer que es publicava a l'Espanya franquista del moviment obrer!", explicava. La tesina, que més tard es convertiria en llibre, era tota una declaració d'intencions. En aquell moment, Termes va aixecar polseguera entre els universitaris i també entre l'oposició franquista. Aleshores, corria l'any 1974, va decidir abandonar el PSUC. Mentre la majoria defensava que el catalanisme era cosa dels burgesos, ell propugnava que era un sentiment de les classes populars. Mai oblidava mencionar que havia crescut al barri del Camp d'en Grassot i havia servit cigalons mentre escoltava les converses dels obrers "extremadament polititzats" a la taverna dels seus pares. La seva visió de l'anarquisme també era força revolucionària. Per ell, no era ni una qüestió només ideològica ni patrimoni de quatre eixelebrats amb pistoles. Era un moviment molt plural que englobava des de treballadors que defensaven la lluita armada fins a intel·lectuals que bregaven per culturitzar les classes més populars.

A Termes li apassionava la història i això es traspua en les seves obres. Va arribar a acumular 30.000 llibres, que al mes de febrer va donar al Museu d'Història de Catalunya. Sobre l'anarquisme ho va explicar tot, "li agradés o no", com ell mateix deia. De fet, la seva aportació sobre els episodis més foscos i violents de la Guerra Civil és cabdal.

Aquest dissident va estudiar a la Universitat de Barcelona, primer a la facultat de farmàcia i després a la de lletres. Va ser expulsat de la universitat el 1958, com a estudiant, i, el 1966, arran de la Caputxinada, com a professor. Va retornar a les aules per formar part de l'equip inicial de la UAB. Va donar classes, des del 1991, a l'Institut Jaume Vicens Vives i a la UPF. Va rebre la Creu de Sant Jordi l'any 1990, i l'any 2006 se li va atorgar el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.

Amb aquest autor, imprescindible a l'hora d'entendre el paper del món obrer en la Catalunya dels segles XIX i XX, "marxa un referent per a molts historiadors i molts ciutadans de Catalunya", ha afirmat el conseller de Cultura, Ferran Mascarell. Els funerals de Josep Termes, que sempre defensava que "la història és vida", se celebraran avui al tanatori de les Corts.

stats