OBITUARI
Cultura 13/09/2011

Mor Manel Vallès, l'entranyable pallasso Totó

Antoni Ribas Tur
1 min
Mor Manel Vallès, l'entranyable pallasso Totó

BarcelonaDissabte va morir de manera sobtada a l'hospital de Calella, als 77 anys, Manel Vallès, conegut a les pistes de circ com el pallasso Totó. Vallès està considerat com un dels tres millors pallassos excèntrics catalans del segle XX, juntament amb Charlie Rivel i Tortell Poltrona. Aquest últim li va dedicar la funció que el Circ Cric va fer diumenge a Vilanova i la Geltrú.

Vallès s'havia retirat el 2006. Aquell mateix any, el Festival Internacional de Pallassos de Cornellà va recon èixer la seva trajectòria de més de seixanta anys i la de la seva dona, la pallassa sueca Rosie-Marie Risto, amb el Nas d'Or honorífic per als Germans Totó, la parella que van crear el 1982, i la Setmana del Pallasso de Castellar del Vallès també el va homenatjar concedint-li el Sabatot Alegre. Per acabar, l'any 2009 els Germans Totó van oferir una breu actuació al Pallassòdrom de Vila-seca, on van ser premiats amb el títol de Padrins d'Honor del festival.

Vallès va debutar als dotze anys amb el duet Toni i Totó. Més tard, va ser el primer august del trio de pallassos Hermanos Martini (1957-1973) i del quartet Martini-Llata (1973-1976), formacions amb les quals va actuar en circs i sales de festa d'arreu d'Europa, com al primer Festival Internacional de Circ de Montecarlo l'any 1974.

Manel Vallès vivia a Malgrat de Mar, localitat on ahir va tenir lloc el funeral. L'artista estava treballant darrerament en l'escriptura de la seva biografia, que s'havia d'editar l'any vinent.

stats