OBITUARI
Cultura 22/05/2013

Mor el teclista i fundador de The Doors, Ray Manzarek

El músic va definir el so auster, transparent i enigmàtic del grup

Jon Pareles
3 min

The New York Times / Nova York.Ray Manzarek, que com a teclista i lletrista de The Doors va ajudar a crear una de les bandes més importants de l'era psicodèlica, va morir dilluns en una clínica de Rosenheim (Alemanya), víctima d'un càncer. Tenia 74 anys i vivia a la població californiana de Napa.

Manzarek va fundar The Doors amb Jim Morrison l'any 1965. Dècades més tard descriuria Morrison així: "És la personificació de l'impuls dionisíac que tots portem a dins". Morrison i Manzarek van reclutar el bateria John Densmore i el guitarrista Robby Krieger.

Manzarek va tenir un paper cabdal en la creació d'un so que va tenir un gran èxit i que ha estat imitat en infinitat d'ocasions. The Doors va vendre desenes de milions d'àlbums. El seu era un so auster i transparent: podia ser ballable, enigmàtic i, fins a cert punt, circense. Normalment tota la banda figurava com a autora de les cançons. Molt després de la mort de Morrison, el 1971, la música de The Doors continuava sent sinònim de la part més fosca i més primària de la psicodèlia.

El 1998, a la seva autobiografia Light my fire , Manzarek va escriure: "Sabíem el que volia la gent. Era el mateix que es marcava The Doors: llibertat". Manzarek bevia de tots els estils musicals: jazz, música clàssica, R&B, cabaret i ragtime . El seu instrument principal era un orgue electrònic, el Vox Continental. Assegurava que l'havia escollit perquè era fàcil de transportar. The Doors no tenien baixista i, a l'escenari, Manzarek suplia aquesta mancança rítmica construint les línies de baix a l'orgue amb la mà esquerra. Quan gravaven a l'estudi, però, acostumaven a contractar un baixista.

Després de la mort de Morrison, Manzarek va bregar per mantenir junts The Doors, va capitanejar els seus projectes personals i va continuar influint en els circuits més alternatius de Los Angeles. El 1980 va produir l'àlbum de debut de la banda de punk X. No va deixar, però, d'anar tornant a The Doors i va formar la banda Manzarek-Krieger. Tenien concerts programats per aquesta temporada.

Va néixer a Chicago el 1939 d'una família d'origen polonès, que va insistir perquè aprengués a tocar el piano. Morrison i Manzarek es van conèixer mentre estudiaven cinema a la Universitat de Califòrnia. En una trobada a la platja, després de la graduació, Morrison va dir a Manzarek que havia escrit algunes cançons i li va proposar formar una banda. A Densmore i a Krieger els van conèixer en una classe de meditació. Van començar tocant en clubs de Los Angeles, com el llegendari Whisky a Go Go de Sunset Strip. El 1967 van gravar el seu primer àlbum, The Doors, en tan sols una setmana. La cançó Light my fire es va enfilar a les llistes d'èxits.

Després de Jim Morrison

Fins al 1971 la carrera de The Doors va ser fulgurant. A Morrison el fascinava trencar tots els tabús. El van acusar d'obscenitat després de desafiar la censura a The Ed Sullivan show. L'alcohol i les drogues el feien ser força volàtil tant a l'escenari com a l'estudi. Malgrat tot, The Doors van acabar gravant sis àlbums amb grans èxits com Hello, I love you i Riders on the storm . The Doors mai han deixat de sonar a les emissores i els seus àlbums s'han reeditat en moltíssimes ocasions.

Després de la mort de Morrison, la banda va continuar gravant. El 1977 van publicar An american prayer, de la qual es van vendre milions de còpies. Manzarek va fer una adaptació rock de Carmina Burana de Carl Orff amb la col·laboració de Philip Glass.

Mai va deixar de tenir projectes ni de treballar. Havia posat música als poemes de Michael McClure, que amb Jack Kerouac, va formar part de la generació beat . El seu últim treball va ser l'àlbum Translucent blues amb el guitarrista de blues Roy Rogers, i que es va publicar l'any 2011.

stats