Cultura 14/06/2012

El Sónar estira el fil del pop electrònic

El pop electrònic és un dels eixos principals de la nova edició del Sónar. Des d'avui i fins dissabte al festival hi actuaran New Order, Hot Chip, Metronomy i la polèmica Lana del Rey, entre d'altres.

Xavier Cervantes
3 min

BARCELONA.Avui comença la 19a edició del Sónar, amb les entrades exhaurides per a les jornades diürnes de divendres i dissabte i la previsió d'arribar als 80.000 espectadors totals. El festival confia una de les línies de programació al pop electrònic, estirant un fil que va de New Order a Hot Chip i Metronomy. Però no és l'únic camí. A continuació, 10 pistes que expliquen el Sónar 2012.

Flying Lotus: L'electrònica psicodèlica que ve de Califòrnia

El nord-americà Steven Ellison tindrà doble presència en el Sónar de Dia. Avui actuarà en el showcase dedicat als artistes del seu segell, Brainfeeder. Divendres tindrà una nova oportunitat per explicar un univers electrònic en expansió que tritura jazz, psicodèlia, dub i rock. Hi avançarà peces del disc Until the quiet comes .

Supersilent amb John Paul Jones: Avantguardistes noruecs amb el baixista de Led Zeppelin

Els aficionats al vessant més experimental del Sónar tenen una cita divendres al Hall del CCCB. La formació noruega Supersilent, el nom de referència de la improvisació europea, compartirà escenari amb John Paul Jones, el llegendari baixista de Led Zeppelin. Avantguarda amb sorpresa.

John Talabot: L'heroi més internacional de l'electrònica catalana

Oriol Riverola, àlies John Talabot , és un dels productors locals més reconeguts arreu gràcies al talent demostrat al disc Fin . Després de passar pel Primavera Sound, divendres actuarà al Sónar de Dia. No és l'únic que farà doblet en els dos festivals: també repetiran Pegasvs, que tocaran dissabte al Hall del CCCB.

Cornelius i Salyu X Salyu: Pop japonès amb la veu que va encisar Tarantino

Keigo Oyamada, més conegut com a Cornelius , és un dels grans noms de l'electrònica japonesa. Dissabte, al Sónar de Dia, presentarà el seu projecte amb la cantant Salyu, la mateixa que va posar la veu a una de les cançons que sonen a la pel·lícula Kill Bill de Quentin Tarantino. Més enllà d'aquesta anècdota curricular, Cornelius explora totes les possibilitats de la veu de Salyu. En directe els acompanya Yumiko Ohno, la baixista del grup Buffalo Daughter.

Amon Tobin: Quan la música també es pot mirar, i en 3D

El brasiler ha generat molta expectació perquè divendres, al Sónar de Nit, oferirà un directe basat en el disc ISAM (2011). La particularitat de tot plegat és que Amon Tobin ha creat un espectacle visual que inclou projeccions i una construcció de cubs en tres dimensions.

Richie Hawtin: Un clàssic del 'techno' que no viu del passat

El canadenc Richie Hawtin, tot un habitual del festival, estrenarà residència a la discoteca Space d'Eivissa al juliol, però abans oferirà una sessió especial aquest divendres al Sónar de Nit. Representa la vella guàrdia del techno que manté contactes amb el futur.

Squarepusher: El retorn purament electrònic de Tom Jenkinson

El britànic Tom Jenkinson ha canviat el xip, i acaba d'editar Ufabulum , un disc generat des de la programació. Per defensar-lo en directe, divendres al Sónar de Nit, ha preparat un espectacle de llums que pot recordar els xous de Daft Punk.

Metronomy: El sofisticat pop britànic de Joseph Mount

Metronomy ho aposten tot al pop sintètic a The english riviera (2011), un disc que persegueix aquella sofisticació tan britànica que va començar amb Roxy Music. Lluiran elegància dissabte al Sónar de Nit.

Die Antwoord: La infecciosa banda sonora d'una 'rave' sud-africana

Aquests sud-africans van impactar molta gent en el Sónar de l'any passat, que els va identificar com uns Prodigy encara més tèrbols. Ara hi tornen amb el disc Tension i noves dosis de frenesí. La missió és convertir el Sónar de Nit de dissabte en una rave .

Modeselektor: El 'techno' berlinès que li agrada a Thom Yorke

Sí, el líder de Radiohead és un admirador dels alemanys Gernot Bronsert i Sebastian Szary. L'explicació cal buscar-la en discos com Monkeytown (2011) i en la màgia electrònica, barreja de techno fred i hip-hop encara més fred, de directes com el que presentaran dissabte al Sónar de Nit.

stats