CINEMA
Cultura 05/06/2014

Una bassa d’oli on ‘només’ hi falten les operadores

El sector celebra la taxa per finançar el cinema català que començarà a aplicar-se a la tardor

Xavi Serra
3 min
Isona Passola i Ferran Mascarell ahir a la Filmoteca de Catalunya.

BarcelonaHi eren tots. Cineastes com Neus Ballús i Juan Antonio Bayona; productors com Edmon Roch; el president del gremi dels exhibidors, Camilo Tarrazón... El sector audiovisual en ple es va reunir ahir al matí a la Filmoteca de Catalunya per escenificar la satisfacció que es respira en el món del cinema davant la imminent aplicació de la taxa que preveu recaptar 20,5 milions d’euros anuals de les operadores d’internet per finançar la producció cinematogràfica. I Ferran Mascarell, l’impulsor de l’impost, ho va aprofitar per fixar el calendari: l’avantprojecte de la llei, presentat al Parlament el 18 de març, serà aprovat aquest juliol i, si es compleixen els terminis, s’aplicaria a la tardor.

“La cultura catalana no existiria sense un audiovisual fort. És una de les eines principals que expliquen la nostra mirada sobre el món i, per tant, té dret a existir”, va proclamar el conseller de Cultura justificant l’aplicació de la taxa. “L’impost és una invitació al negoci i la cultura”, celebrava abans la presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola. I Raimon Masllorens, president del gremi de productors audiovisuals catalans PROA, veia en la taxa l’instrument per “posar fi als anys tan difícils que hem viscut”.

L’acte va ser, doncs, una bassa d’oli. Curiosament, només fa dos anys que el conseller era objecte de burla en una gala dels Gaudí en què el presentador Xavi Mira li retreia les retallades del pressupost de Cultura al cinema. “És cert que tenim talent... però també famílies, conseller”, li va dir. La taxa, però, ha posat fi als retrets i ahir el sector es fregava les mans després d’una forta crisi que, com explicava Masllorens en un vídeo que es va projectar durant l’acte, “ha obligat a tancar algunes productores i a la resta a modernitzar-se”.

“Internet forma part del sector”

L’elegida per llegir el manifest amb què les associacions del sector donen suport a l’aplicació de la taxa va ser l’última guanyadora del Gaudí a la millor pel·lícula, Neus Ballús, la directora de La plaga. Ballús va citar Aurélie Filippetti, ministra de Cultura francesa, que en validar una mesura “molt similar” a la que ahir es presentava va afirmar: “El principi que els qui es beneficien de la transmissió de continguts han de contribuir al seu finançament ha d’adaptar-se a l’era digital”. La cineasta afegia que “internet no és un estrany, sinó que forma part del sector, i per aquest motiu ha de ser-ne partícip” i que les paraules de Filippetti demostren que les mesures adoptades “no són un exotisme”.

Però tot i la crida de Ballús no van fer acte de presència les empreses operadores, que al gener ja van anunciar la seva “oposició frontal” a la taxa i van avisar que prendrien “les mesures oportunes”. “Jo he parlat amb totes les companyies i els he plantejat que tant a nosaltres com a ells ens convé que hi hagi bons continguts audiovisuals transitant per la xarxa”, va explicar Mascarell. Passola hi estava d’acord: “Al final veuran que formar part d’aquest negoci els pot suposar grans beneficis”. Tanmateix, ahir es va tornar a recordar que les operadores no podran traslladar a l’usuari la taxa del cinema. La seva absència va ser l’única nota discordant d’un acte que va celebrar la idea expressada per Josep Maria Català, degà de comunicació audiovisual de la UAB: “No es pot deixar el cinema en mans de conglomerats industrials que no es preocupin per la cultura”.

stats