Cultura 20/06/2012

El món de la cultura lamenta la mort d'Emili Teixidor

2 min

CARME RIERA. ESCRIPTORA I ACADÈMICA DE LA RAE

“Som més pobres a partir d’avui: a més d’un escriptor, hem perdut una persona que estimava molt el país. Al darrere de Pa negre hi ha una trajectòria molt àmplia”.

ORIOL IZQUIERDO. DIRECTOR DE LA INSTITUCIÓ DE LES LLETRES CATALANES

“Una constant que dóna unitat a l’obra d’Emili Teixidor és la voluntat d’explicar la descoberta del món, de la realitat, del misteri de la vida, amb tot el que té de miraculós i de terrible. Va saber explicar la nostra història fent-la universal. Ha sigut un gran pedagog, que sempre va voler formar i formar-se. Va ser un gran inconformista. Sense impertinències, va lluitar contra qualsevol mirada acomodatícia”.

JORDI COCA. ESCRIPTOR

“Ha sigut un escriptor molt coherent, mai ha escrit per a la galeria, i quan l’èxit li va arribar amb Pa negre, va ser discret. Al darrere hi ha una trajectòria important”.

ÀLEX SUSANNA. DIRECTOR ADJ. DE L’INSTITUT RAMON LLULL

“A més de la seva trajectòria com a escriptor, són molt importants les seves intervencions als mitjans, perquè han contribuït a encomanar la passió per la lectura”.

J.M. BENET I JORNET. DRAMATURG

“El 1980 Sic transit Glòria Swanson em va sorprendre perquè demostrava que també se’n sortia amb la literatura per a adults i perquè és un llibre molt atrevit”.

ANTONI PLADEVALL. ESCRIPTOR

“Emili Teixidor ha sigut un referent, un nord, tant per les històries que ha explicat com pel maneig que ha fet de la llengua viva, la dels pares, la de la família. Cap altre escriptor ha bastit un retrat tan ajustat de la misèria moral, més que econòmica, que va suposar la Guerra Civil i la llarga postguerra. Mai va escriure versos, però la seva prosa té un batec poètic, una fita molt difícil d’assolir en narrativa”.

RAMON SOLSONA. ESCRIPTOR

“Amb Emili Teixidor ha tornat a succeir un fet habitual en la literatura catalana: la trajectòria important d’un escriptor constant s’ha reconegut molt tard”.

ANTONI BASSAS. PERIODISTA

“Va continuar fent de pedagog com a prescriptor de literatura. No només deixa la seva obra, sinó també un grup d’amics que ens sentim orfes de la seva elegància”.

FERRAN MASCARELL. CONSELLER DE CULTURA DE LA GENERALITAT

“Va ser un clàssic contemporani. Escrivia per buscar el sentit de les coses, per descobrir i oferir mons nous i donar expressivitat als elements profunds de la vida”.

JOAQUIM CARBÓ. ESCRIPTOR

“Vam tenir una amistat de molts anys. L’Emili Teixidor, en Josep Vallverdú, en Sebastià Sorribas i jo mateix vam ser pioners en el camp de la literatura infantil i juvenil. Tots quatre ens vam presentar al premi Folch i Torres amb obres que han perdurat. Vam sortir del no-res, després de molts any de silenci arran de la Guerra Civil i la postguerra. Sabíem que sempre podíem comptar l’un amb l’altre”.

RICARD TORRENTS. Membre de l’IEC i expresident de la U. Vic

“La seva obra i la seva vida, marcades per la vocació literària i pedagògica, són una mena de prodigi: va assumir i transformar la duríssima càrrega de la postguerra”.

JOSEP MARIA ESPINÀS. ESCRIPTOR

“Va ser un escriptor excel·lent. A vegades coincidíem al restaurant Ca la Teresa de Sarrià. A vegades havíem parlat. Era, a més, agradable. Què més es pot demanar?”

stats