NIT DE GUARDONS AL FADFEST
Cultura 01/07/2011

El disseny gràfic ja té mig segle

El Foment de les Arts i el Disseny va entregar ahir els 41ns premis Laus. Els Laus d'honor van reconéixer els fundadors de Grafistes FAD, l'associació pionera del disseny creada fa cinquanta anys.

Eugènia Sendra
2 min
Membres dels estudis Bisdixit, Herraiz Soto, Vitruvio Leo Brunett, Mucho  i l'estudiant de disseny Pedro Lopes, guanyadors dels Grand Laus 2011.

Barcelona.El disseny gràfic i la comunicació visual van ser els protagonistes de la primera nit de gala del FADfest. S'entregaven els 41ns premis Laus, un dels reconeixements més importants del sector del disseny gràfic, l'any que se celebra el cinquantè aniversari de l'Associació de Directors d'Art i Dissenyadors Gràfics del FAD.

"A principis dels anys seixanta, els pioners del disseny a casa nostra van fundar Grafistes FAD", explicava Jordi Duró, il·lustrador i membre del jurat dels Laus. "Van importar la professió que ja existia a Europa per modernitzar el país", afegia Duró. Josep Pla-Narbona, un dels fundadors de l'associació i mestre de creatius com Josep Maria Trias i Peret, va rebre un dels Laus d'honor de la nit. Els altres reconeixements -bronze, plata, or i, el més important, el Grand Laus-, se'ls van endur creatius en les disciplines de disseny gràfic, web i mitjans digitals, audiovisuals, creativitat publicitària, comunicació d'administracions públiques i estudiants.

Creacions híbrides

Els Laus es reformulen en cada edició i poden incloure noves categories per donar cabuda a un disseny cada vegada més híbrid, com demostren els projectes premiats que s'exposen a FADExpo. El millor disseny de l'any. L'estudi Mucho es va endur el Grand Laus pel lettering de l'exposició Hàbitats i Contra-Hàbitats, del DHUB. Les lletres deformades s'inspiren "en una mostra que es va veure al MOMA sobre les noves tècniques de l'ús del plàstic", comentava Marc Català, de l'estudi Mucho. Els creatius van resoldre el projecte amb silicona, com havia fet abans Gaetano Pesce.

Un altre dels projectes guanyadors, Have a Camper day, d'Herraiz Soto, va ser una de les aplicacions top ten per a l'iPad al desembre, quan es va llançar. L'estudi va fer per a Camper una reinterpretació de les icones del temps convertides en instruments musicals .

El president d'ADG-FAD, Álvaro Sobrino, va fer una menció especial a la categoria d'estudiants. "No és una categoria menor i fa un parell d'anys va ser el Laus amb més repercussió", destacava. En aquesta ocasió, el premiat va ser el portuguès Pedro Lopes, que ha treballat amb la Bíblia i el número set, "un dels que apareix esmentat més vegades", com a essència d'una col·lecció de llibres. També van ser reconeguts amb el Laus d'or l'estudi *S, C, P, F... per la campanya del Banc de Sabadell amb Josep Guardiola com a protagonista i el Laus de plata va ser per a Shackleton, per l'espot nadalenc de Spanair Un equipatge inesperat , guanyador de quatre lleons a Canes.

FADfest, disseny i festa

Més de mil projectes de disseny procedents sobretot de Barcelona, Catalunya, Madrid i Múrcia han participat en l'última edició dels Laus, que ha comptat amb els blogaires com a observadors de les deliveracions del jurat. "El nostre disseny és cada vegada més equiparable al de l'estranger, es fan coses molt bones i les explora gent diferent", argumentava Jordi Duró. L'essència del bon disseny i la seva presència constant en el dia a dia serà un dels epicentres de les activitats incloses al FADfest, que s'allargarà fins al 15 de juliol.

stats