MÚSICA
Cultura 13/05/2011

El tren soul dels gironins The Pepper Pots para a l'Apolo

The Pepper Pots presenten avui a l'Apolo Train to your lover , gravat al seu estudi i produït per ells mateixos i masteritzat per Bob Ohlsson, enginyer de so de Motown als anys 60, en l'era daurada del segell.

Marta Salicrú
3 min
Marina Torres, Aya Sima i Adriana Prunell, veus de The Pepper Pots, esperen el tren del soul amb la resta del grup a l'estació de Portbou.

Barcelona.Quan els gironins The Pepper Pots -formació amb gairebé deu anys de trajectòria revisant la música negra dels anys 60- van proposar a Bob Ohlsson, enginyer de so del segell Motown en la seva època daurada, que els masteritzés el quart disc, Train to your lover (2011), tal com es feia aleshores, Ohlsson els va dir que estaven bojos. "Li vam explicar què fèiem i què volíem i ens va dir que estàvem sonats", explica Joan Vergés, bateria de The Pepper Pots. "Però li va fer gràcia, feia molt de temps que no treballava així, i fins i tot el primer màster que ens va fer sonava massa modern".

The Pepper Pots, que presenten el nou disc avui a la Sala Apolo de Barcelona després d'haver-lo estrenat a La Mirona de Salt i d'haver-lo passejat ja per Anvers, formen part de la generació d'artistes contemporanis, com els nord-americans Eli Paperboy Reed i Sharon Jones & The Dap Kings, que no només revisen la música negra que es feia als 60 sinó que, a més, ho fan amb instruments i mètodes d'aquella època. Per exemple, així com el seu anterior treball, Now! (2009), el van enregistrar a Nova York, Train to your lover l'han gravat als Estudis Ground de Cornellà de Terri amb tecnologia analògica que ells mateixos s'han encarregat de comprar.

Però què implica enregistrar un disc amb tecnologia analògica, i no amb la tecnologia digital que es fa servir avui en dia? "Mentre gravem no hi ha cap ordinador, i sense ordinador no hi ha edició, tens molt poc marge d'error", explica Vergés. "El disc s'ha de preparar molt, has d'arribar a l'estudi tenint-ho molt clar, la feina prèvia és molt més important que quan treballes digitalment. Els últims set mesos hem assajat molt, hi hem dedicat moltes hores", afegeix Ireneu Grosset, teclista. "No es tracta només del que significa gravar amb una tecnologia o amb una altra, sinó de tot el que implica", diu Lluís Rodríguez, guitarra. "Tot això fa que el disc tingui aquest valor, que el sentis i diguis: «Hi ha coses que m'agraden i no sé per què». És tota la feina que hem fet abans d'entrar a l'estudi".

De la música jamaicana al soul

L'anterior treball de The Pepper Pots va significar un canvi en el so del grup que Train to your lover confirma: un gir cap al soul amb què van deixar una mica de banda la música d'arrel jamaicana dels seus orígens, que tot i que encara serà present als directes -"N'hi ha una pinzellada, però breu"- ja no és al nou disc. Però, com afirma Lluís Rodríguez, "tot entra en el sac de la música negra old school ". "Un cop fet el Now!, la feina de composició ha estat més fàcil. Ha sigut un treball en equip, aquest disc ens el sentim tots molt nostre, és molt més personal", afegeix Ireneu Grosset. "El soul inspira respecte, perquè tens uns referents molt bons. No aspirem a igualar-nos amb Marvin Gaye, però estem molt contents amb el resultat".

El disc va sortir a la venda en CD el 26 d'abril, i el 6 de maig en l'edició en vinil, el format que la majoria de membres del grup prefereixen. "Tot el disseny del disc s'ha fet pensant en el vinil, i després s'ha adaptat al CD", explica Grosset. "És més maco, i ara que la gent compra poc, un CD sembla poca cosa. És una cosa psicològica, no s'aprecia sonorament, però quan veus l'agulla i com gira el disc, sembla que soni millor".

Pel mateix motiu The Pepper Pots cuiden molt la imatge. "És molt important", afirma Joan Vergés. "El món de la música va més enllà de les cançons, hi ha molta feina al darrere amb l'estètica, el disseny, el directe". "I és molt més fàcil transportar la gent a aquella època si vas vestida i pentinada adequadament", afegeix Adriana Prunell, una de les tres veus del grup. Aquesta nit, a banda de presentar les cançons del nou disc i de recuperar-ne de Now! , faran un medley de The Marvelettes.

stats