MÚSICA
Cultura 15/03/2012

Els 'indies' surten de gira

L'Institut Ramon Llull inverteix 78.000 euros en el projecte Catalan Sounds on Tour. Grups com Manel, Seward, Mujeres i Furguson actuaran en festivals dels Estats Units, el Canadà, Mèxic i el Regne Unit.

Xavier Cervantes
2 min

BARCELONA."Ens paguen per fer això", va dir Vicenç Villatoro, director de l'Institut Ramon Llull, durant la presentació del projecte Catalan Sounds on Tour 2012: Music from Catalonia & The Balearic Islands. "La missió del Llull -va remarcar Villatoro- és donar visibilitat a l'exterior a tota la creació que es fa als nostres territoris i, alhora, vetllar perquè hi sigui present la llengua catalana".

Una manera de concretar aquesta missió és donar suport econòmic a la presència de setze grups catalans i balears en quatre fires-festivals internacionals: South by Southwest, d'Austin, als Estats Units; Canadian Music Week, de Toronto; Vive Latino, de Ciutat de Mèxic, i The Great Escape, de Brighton, al Regne Unit. El Ramon Llull, que aquest any té un pressupost d'11 milions d'euros, en destina 78.000 al projecte Catalan Sounds on Tour 2012.

Fires per a professionals

Una de les peculiaritats d'aquestes quatre cites és que no es tracta de festivals convencionals. Són fires obertes al públic però orientades a programadors professionals que serveixen per establir contactes i tancar contractacions. Per això la majoria de les actuacions adopten el format del showcase i no estan remunerades. La més important és la d'Austin. Pel South by Southwest, que se celebra des del 1987 i que també inclou internet i cinema, hi passen més de 16.000 professionals i 50.000 espectadors.

Villatoro va defensar el projecte perquè "aprofita un actiu de la cultura catalana, el pop que es fa aquí, que obre les portes als emergents". Àlex Susanna, director adjunt del Llull, va destacar que "el pop indie català viu un moment dolç, per la qualitat dels grups, per la bona feina de la xarxa de festivals que consoliden l'interès local i desperten l'internacional, pel paper de la indústria musical i per la implicació d'empreses privades en el sector".

Tot i que els grups catalans i balears que tocaran en aquestes fires pertanyen a l'escena independent, no hi ha ni unitat estilística ni lingüística. Per exemple, al South by Southwest hi ha el so mestís de Muchachito Bombo Inferno, el rock de garatge de Mujeres, l'electrònica indie de The Suicide of Western Culture, el rock de Seward i L.A., el postpunk de Furguson i el so més experimental de Za! El cas de L.A., Furguson i Za! és especial perquè també formen part del projecte Sounds from Spain -promogut per l'Institut de Comerç Exterior espanyol-, que es repetirà a Toronto.

La participació de l'Institut Ramon Llull és més significativa a la Canadian Music Week i a The Great Escape: hi dedica 30.000 i 35.000 euros, respectivament. A Toronto, del 21 al 25 de març, hi haurà un showcase específic de Catalan Sounds amb Petit, Ninette & The Goldfish, Seward, Mujeres, Dorian i The Suicide of Western Culture.

A la fira de Brighton, que se celebrarà del 10 al 12 de maig, la música catalana serà la convidada especial, com altres anys ho van ser la francesa, la irlandesa i la canadenca. Enguany hi actuaran vuit grups catalans i balears: Oso Leone, Mee & The Bees, Els Amics del Bosc, Ninette & The Goldfish, The Suicide of Western Culture, Mujeres, Seward i Furguson.

stats