PATRIMONI HISTÒRIC
Cultura 07/09/2012

El jaciment del Born s'inaugurarà la Diada del 2013

El Born Centre Cultural ja té data d'inauguració: l'Onze de Setembre del 2013. Les restes trobades al subsòl del mercat seran el punt neuràlgic de la commemoració del tercer centenari de la desfeta catalana.

Antoni Ribas / Sílvia Marimon
2 min
298 ANYS DESPRÉS 
 L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va visitar ahir el jaciment arqueològic del Born, allà on els barcelonins van patir el setge del 1714.

BARCELONA.Les restes dels carrers del Born que van ser testimoni de la desfeta de l'Onze de Setembre del 1714 tornaran a rebre vianants la Diada de l'any que ve. Ahir al migdia l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va fer pública la data d'obertura d'El Born Centre Cultural i va anunciar que la inauguració serà el tret de sortida dels actes de celebració del tercer centenari de l'últim contraactac català contra l'exèrcit borbònic, comissariats per Toni Soler i Miquel Calçada. El Born Centre Cultural serà l'epicentre d'aquesta commemoració. El cost final de les obres, que van començar el 2006, és de 84 milions d'euros.

Els visitants podran accedir al jaciment i recórrer l'escenari on van lluitar el mariscal tinent Antoni de Villarroel i Rafael Casanova. Aquest "tall en vertical" de la història de Barcelona, va afegir Trias, serà "un centre de divulgació al servei de la ciutat i del país" per "reflexionar sobre el nostre passat, el nostre present i el nostre futur". L'acte va servir, també, per presentar Quim Torra com a director del centre. L'advocat, editor i director general de Foment de Ciutat Vella va recordar "l'emoció i l'èpica" que representa reconstruir "un món enfonsat" i que la finalització de les obres posarà de manifest l'ambició nacional, artística i creativa dels catalans.

Ara les tasques estan a la recta final. A mitjans d'aquest mes començaran les obres del projecte executiu de la museografia i el juliol del 2013 s'acabaran aquestes obres i les de la reurbanització de l'entorn, que estan en curs. El jaciment es podrà visitar amb cita prèvia, en grups d'una vintena de persones i amb un recorregut marcat.

Vida quotidiana durant el setge

Gràcies als estudis de l'historiador i comissari científic del projecte, Albert García Espuche, se sap qui va viure a cadascuna de les cases. Després de la derrota catalana els propietaris van ser obligats a enderrocar les seves pròpies cases. Les excavacions arqueològiques van recuperar 3.500 objectes que els habitants del Born van perdre quan van haver d'abandonar les cases. 1.500 d'aquests objectes i l'audiovisual La ciutat atacada formaran l'exposició permanent que ocuparà una de les quatre sales que s'han construït a les cantonades del mercat. També n'hi haurà en diversos punts del recorregut pel jaciment.

Aprofitant l'espai que va deixar lliure un transformador que hi havia al subsòl del mercat, s'hi instal·larà una vitrina amb algunes de les bombes que van esclatar contra aquelles cases: els impactes encara es veuen als murs.

A més d'aquesta exposició permanent, el desembre del 2013 s'inaugurarà una exposició temporal sobre la vida quotidiana durant el setge del 1713: El setge. Donec perficiam (Fins a aconseguir-ho). Pel que fa a les altres dues dependències, una es dedicarà a una llibreria i una cafeteria i l'altra serà un espai polivalent lligat a les entitats del barri, com l'Escola Municipal de Música.

Permeable amb el barri

El projecte d'El Born Centre Cultural també preveu fer l'edifici de l'antic mercat, vist sovint com una barrera amb el Parc de la Ciutadella, més permeable amb l'entorn. A més que el mercat es pugui travessar lliurement, s'estan adequant per als vianants prop de 10.000 metres quadrats, delimitats pel carrer Comerç, el passeig Picasso, el carrer Princesa i l'avinguda Marquès de l'Argentera.

stats