JORNADA CASTELLERA
Cultura 02/11/2011

El més alt i el més difícil, junts

Històrica diada de Tots Sants dels Castellers de Vilafranca carregant dos dels castells més imponents: el tres de deu amb folre i manilles i el dos de nou amb folre. Tots dos veien l'aleta per primer cop enguany.

Efren Garcia
3 min
L'imponent tres de deu amb folre i manilles que van carregar ahir els Castellers de Vilafranca, la construcció més alta.

VILAFRANCA DEL PENEDÈS.La plaça de la Vila de Vilafranca va viure ahir una de les millors diades de la història dels castells. La colla local, els Castellers de Vilafranca, va tancar una temporada per emmarcar amb tres construccions de gamma extra i suma un total de vint-i-una en el global del 2011. A més, l'estrena del tres de deu amb folre i manilles i de la torre de nou folrada fa que hagin coronat enguany nou estructures diferents de la màxima dificultat, un ventall només a l'abast de la formació penedesenca.

Els castells de les colles convidades -Capgrossos de Mataró, Castellers de Sants i Xiquets de Tarragona- eleven fins a vuit les construccions superiors al quatre de nou que es van alçar en les més de quatre hores que es va allargar la jornada castellera.

Tocar el cel amb un tres de deu

Els Castellers de Vilafranca van iniciar la diada atacant el seu màxim objectiu, el tres de deu amb folre i manilles. Van bastir-lo amb una pinya colossal però, amb el setè pis col·locat, el tres va cedir quan la canalla es disposava a ocupar les seves posicions. Les bones sensacions van motivar-ne un segon intent que, aquest cop sí, van aconseguir coronar enmig d'un esclat d'eufòria. L'estructura més alta que mai s'ha provat ha estat en els últims anys la bèstia negra dels Castellers de Vilafranca, que trencaven així una ratxa de set intents fallits en els últims cinc anys. Des de la seva invenció, el castell de deu només ha estat a la mà de tres colles i tan sols l'han pogut descarregar els Minyons de Terrassa, que el volen tornar a provar el 27 de novembre.

La segona ronda no va ser menys espectacular. Si el dos de vuit sense folre és reconegut com un dels castells més tècnics mai vistos, el repte d'alçar-lo un pis en multiplica la dificultat. Els verds van muntar la torre amb molta cura i amb un folre monumental. Van salvar el lleuger moviment fins al final, però moments abans de l'aleta una forta sotragada va tocar de mort el castell. Van mantenir les posicions fins a l'últim moment, però, un cop coronat, el dos va trencar-se. Els Castellers de Vilafranca ja havien provat aquesta estructura durant la diada de Sant Fèlix, a la festa major vilafranquina, però van descartar-la després d'una llenya. Malgrat que l'èxit no va ser total, l'assoliment parcial d'aquests supercastells esdevé un premi a la feina feta durant tota la temporada.

La seva actuació va finalitzar amb un altre gamma extra, el cinc de nou. Els homes de David Miret van voler aprofitar la gran pinya que els donava suport per descarregar una estructura que enguany només havien pogut coronar.

Cinc castells de nou

Les colles convidades van donar la talla descarregant les seves màximes construccions. Després d'uns mesos dubtosos, els Capgrossos de Mataró van completar el pont descarregant dos castells més de nou pisos i sumant-ne així quatre de seguits des de diumenge. La manca de ritme i de bagatge els va obligar a aparcar el dos de nou amb folre i manilles que ja van carregar al mes de juliol. Els Xiquets de Tarragona van tancar la millor temporada de la seva història descarregant de nou la tripleta màgica: cinc de vuit, tres de nou i quatre de nou amb folre. Els matalassers van afrontar la diada com a cita cabdal del seu calendari. Van convertir-se en la primera colla de la ciutat de Tarragona a descarregar un castell de nou pisos a Vilafranca i ho van fer repetint la millor actuació del seu historial. Malgrat que la festa no va ser completa, els Castellers de Sants van poder carregar el primer castell de nou pisos de la temporada, fet que sens dubte els donarà forces per afrontar les últimes cites de l'any. Van descarregar a primera ronda el tercer cinc de vuit i van arrodonir la jornada amb el quatre de vuit.

Un club de rugbi

Una col·laboració especial entre els Castellers de Vilafranca i la Unió Esportiva Santboiana, el club de rugbi líder de la Lliga espanyola, va omplir la plaça de samarretes blaves. Els del Baix Llobregat van col·laborar en totes les pinyes dels vilafranquins, que van acabar corejant el nom de la Santboiana en agraïment, i aquests van respondre organitzant una petita melé. Espectacle en majúscules en una jornada històrica a Vilafranca.

stats