OPINIÓ
Cultura 14/05/2014

El millor de Joan Vinyoli a la revista ‘El Procés’

i
Santi Fondevila
2 min

Crític TeatralImprescindible. M’arriba al correu electrònic el número V de la revista contracultural El Procés. És una iniciativa que va començar fa dos anys i que ha simultaniejat les edicions en paper i digital en alguns números, com l’últim (de moment només digital però pròximament en paper), dedicat àmpliament al poeta Joan Vinyoli en una delicada, entusiasta i molt completa contribució al seu coneixement i reconeixement. El Procés admet que està adreçada a petites minories -una manera d’evidenciar com l’autèntica cultura no traspassa mai els límits dels petits cenacles subterranis-, però el cert és que aquest número pot interessar a grans minories, i de fet ho hauria de fer.

La persona darrere l’autor. L’homenatge, aliè a la commemoració oficial Any Vinyoli, té la gran virtut de recollir testimonis d’amics i col·legues del poeta que escriuen sobre la seva relació, acompanyats d’un interessantíssim gruix d’il·lustracions que inclou correspondència i poemes manuscrits. Hi apareixen Albert Vinyoli, Feliu Formosa, Vicenç Altaió, Isona Passola, Miquel Desclot, Lluís Urpinell, Francesc Parcerisas, Salvador Oliva, Artur Sagués... La mirada de tots ells sobre la persona, no només sobre l’obra, ens apropa a la figura de l’autor. Hi ha un article que m’agrada especialment perquè parla d’un poema especial. L’article és de Josep Maria Fonalleras, i parla sobre Sunt lacrimae rerum, dedicat a Joan Petit i Margarida Fontseré. Si el gruix de la revista està dedicat a Vinyoli, m’agradaria destacar la recuperació d’una entrevista que Narcís Comadira va fer a J.V. Foix, així com un article sobre les admirables i eloqüents accions de l’activista Nuria Güell.

Espanya, líder contra la cultura. El ministre Cristóbal Montoro no vol abaixar l’IVA de les arts escèniques. Sembla que segueix enfadat i convençut que els artistes són d’esquerres, i els castiga. Sense gaires esperances, lliurem una informació sobre aquest impost a Europa, ara que hi ha eleccions europees, perquè quedi clar que no només som líders en atur sinó també en la penalització de la cultura. A continuació, la llista del percentatge d’IVA cultural en altres països de la UE, sense comentaris. Noruega: 0%. Suïssa: 2,5%. Bèlgica: 6%. Holanda: 6%. Grècia: 6,5%. Alemanya: 7%. França: 5,5% (2,1 % les 140 primeres representacions). Irlanda: 9%. Finlàndia: 10%. Itàlia: 10%. Portugal: 13%. Espanya: 21%. Vostès mateixos.

stats