PREMIS LITERARIS
Cultura 26/10/2014

Una novel·la negra sobre la Guerra Civil, premi Octubre de narrativa

Juli Alandes, Jordi Mas i Albert Sáez, guardonats de la 43a edició

Salvador Almenar
2 min
Juli Alandes, Albert Sáez i Jordi Mas, guanyadors en les categories de narrativa, assaig i poesia de la 43a edició dels Octubre.

ValènciaEls premis Octubre, que des de fa 43 anys convoca l’editorial Tres i Quatre, van sumar ahir tres noms més a la seva llarga nòmina de guardonats. El novel·lista valencià Juli Alandes, el poeta català Jordi Mas i el periodista Albert Sáez van ser els grans protagonistes de la gala de lliurament dels Octubre celebrada a València. Havien guanyat els premis Andròmina de narrativa, el Vicent Andrés Estellés de poesia i el Joan Fuster d’assaig, respectivament.

La novel·la Trencatenebres, de Juli Alandes, va emportar-se el premi Andròmina, que aquest any estava dotat amb 20.000 euros -el doble de l’habitual-, ja que l’any passat aquest guardó va quedar desert. Segons el jurat, aquesta obra ambientada entre la dictadura de Primo de Rivera i la Guerra Civil va ser mereixedora del guardó perquè es tracta “d’una obra calidoscòpica contextualitzada en la Guerra Civil que s’allunya dels tòpics”. I és que, segons va explicar l’autor, el text conjumina aspectes propis de la novel·la històrica amb altres de més característics “de la novel·la negra i de personatge”.

Crims durant el conflicte bèl·lic

L’obra, que relata “fets documentats” de la història del País Valencià, s’allunya d’altres obres inspirades en el mateix període perquè el fil conductor és una sèrie d’assassinats que es produeixen, i no el conflicte bèl·lic, i que està narrat des d’un punt de vista múltiple. “Hi ha molts personatges i cadascun explica la seva part de la història, cosa que fa que la trama es construeixi des de diversos punts de vista. A la novel·la, la realitat narrada es veu al mateix temps des de diverses perspectives”, va explicar l’autor.

El periodisme després de Twitter

El periodista català Albert Sáez va ser guardonat en la categoria d’assaig -premi dotat amb 6.000 euros- pel treball titulat E l periodisme després de Twitter. Notes per repensar un ofici, que és una reflexió sobre la viabilitat futura del periodisme en un context molt convuls per a la indústria de la comunicació. L’actual director adjunt d’ El Periódico contravé els postulats que afirmen que les xarxes socials qüestionen el periodisme fins al punt de fer-lo desaparèixer, ja que considera que “hi ha una possibilitat perquè no desaparegui, que és que el periodisme retorni als seus orígens i sigui capaç de generar una conversa amb els lectors”.

Per últim, Jordi Mas, guanyador del premi Vicent Andrés Estellés amb el poemari Febrer -dotat amb 3.000 euros-, planteja “una reflexió sobre la fertilitat” per a la qual utilitza “la imatge central d’una noia caminant per un paisatge [el seu poble, Santa Coloma de Queralt]”. Professor de llengua i literatura japonesa, fa servir la figura poètica de l’haiku per articular els 43 poemes -un per cada dia de la Quaresma- que formen el llibre.

stats