Cultura 22/04/2012

Les propostes de l'ARA per a Sant Jordi: 5 llibres d'esports

Ricard Torquemada, John Carlin, Leonardo Faccio, Ramon Besa, Jordi Basté, Xavi Torres...

Ara
2 min
Quan no perdíem mai

BarcelonaQuan no perdíem mai. Diversos autors. Alfaguara

Quinze autors de la talla d'Enrique Vila-Matas, Màrius Serra, Ramon Solsona, Vicenç Villatoro, Jordi Puntí, Màrius Serra, Ramon Besa, Juan Villoro o Pedro Zarraluki treuen a la llum un record de la seva relació amb el Barça, sigui històrica o d'actualitat. Els relats van des de les batalletes personals que tants culers identificaran com a pròpies, fins als jocs de realitat i ficció de Josep Maria Fonalleras i Màrius Serra, passant per les dèries personals com la de Puntí pels brasilers "assistents de les estrelles", la del mexicà Juan Villoro amb Messi, la del colombià Daniel Samper amb Iniesta o la de Vicenç Villatoro pel "pencaire" i terrassenc Xavi.

Fórmula Barça. Ricard Torquemada. Cossetània

El periodista que sempre fa la primera pregunta a Pep Guardiola després dels partits, Ricard Torquemada, fa un Viatge a l'interior d'un equip que ha descobert l'eternitat. L'analista de la La transmissió d'en Puyal i col·laborador de l'ARA descriu en profunditat el joc dels blaugranes: "Tots els jugadors fan les coses amb un perquè concreti" i "els altres equips encara no els han detectat".

Messi. Leonardo Faccio. Plaza&Janés/Debate

Amb una entrevista de només 15 minuts i desenes de trobades amb el seu entorn íntim, el periodista argentí Leonardo Faccio elabora un retrat de Messi que literàriament s'inspira en els grans Guy Talese o Tom Wolf i que futbolísticament el situa al podi dels quatre asos: Pelé, Di Stéfano, Cruyff i Maradona. La paradoxa: el petitó que aixeca passions al camp, a casa dorm perquè s'avorreix.

Rafa, la meva història. John Carlin. Columna/ColumnaIndicios

Després d'explicar com el Mundial de rugbi del 95 va canviar la història de Sud-àfrica a El factor humà a través del paper de Nelson Mandela en el procés de reconciliació, John Carlin se submergeix en la figura del tenista Rafael Nadal. Una biografia a quatre mans i "una història de superació" d'un noi "ultratreballador, disciplinat, dolç, càlid i respectuós amb tothom".

Relats solidaris de l'esport. Diversos autors. Relats Solidaris

Una quarantena de periodistes esportius presenten des de fa vuit Sant Jordis un llibre de relats solidaris, que aquest any apadrina David Villa i que anirà en benefici de l'hospital infantil Sant Joan de Déu. Entre els escriptors, noms com Xavi Torres (TV3), Jordi Basté (RAC1), Sergi Mas (COMRàdio), Ramon Besa (El País), Emilio Pérez de Rozas (El Periódico) i Toni Padilla (cap d'Esports de l'ARA).

stats