Efímers 22/07/2012

El dissetè land

E.b.a.
2 min
Petra Wackermann porta un forn alemany situat al cas antic de Palma i es queixa que també li ha baixat la clientela per la crisi.

PALMA.Si algú aterrés al carrer Pare Bartomeu Salvà de la Platja de Palma sense saber on és, es pensaria que és a Alemanya. Bé, si un oblida la calor de l'estiu. És a la zona més freqüentada pels alemanys i tots els comerços, bars i restaurants tenen els rètols en alemany, més que no en anglès i en castellà. El català no se'l veu per enlloc i només es pot sentir dins d'alguna botiga de records amb una ràdio que sintonitza Flaix fm. La majoria dels més de tres milions d'alemanys que visiten Mallorca cada any trepitgen aquest carrer.

Les galledes per fer-hi els combinats i les canyes de metre per beure'ls en grup es venen bé a qualsevol hora del dia, però és sobretot de nit que l'alcohol es nota més al carrer. Especialment entre el Balneari Número 6 -Ballermann, en alemany- i el carrer Bartomeu Salvà, més conegut com carrer del Jamón, per un rètol en forma de pernil que fa de reclam dalt d'un bar de tapes. El Balneari 6 és prou famós perquè la Wikipedia alemanya li dediqui una entrada i sovint surt als diaris germànics.

La policia hi transita sense parar: grups de motoristes dels municipals, furgonetes d'antiavalots i cotxes amb els llums encesos. Es fan veure però no eviten les ocasionals baralles etíliques.

L'alcohol és el protagonista encara que qui vol comprar alguna cosa més forta no té cap problema per fer-ho al mig del carrer; els venedors esperen els clients en una cantonada. Grups de joves estrangers uniformats amb samarretes del mateix color intenten convèncer els passavolants d'entrar a les discoteques per a les quals treballen mentre un cartell de neó fúcsia diu " Love MILF erotic show ". Parlen alemany, esclar. Siguis d'on siguis, per treballar en aquesta zona has de saber alemany.

Els mallorquins no surten de nit per aquesta zona. Si és que no hi vénen per feina, i d'aquests tampoc n'hi ha gaires. Alguns s'atreveixen a fer-hi un cop d'ull algun vespre però gairebé cap repeteix: allò és territori alemany. És el seu dissetè land -un acudit que ja no fa ni gràcia-, un lloc d'excessos on qualsevol pot acabar ballant sense roba damunt la taula d'un bar.

Aquí, al seu land, quasi tot està permès. Un televisor gegant a la façana d'una discoteca no para de mostrar gent ballant al so dels èxits del moment. El local, immens, té un acabat de cartró pedra que simula un edifici gòtic. Al davant, abans d'entrar-hi, grups de joves escuren els cubells de combinats mentre els turistes més grans se'ls miren amb un mig somriure. La nit del Ballermann tot just comença. I serà així tot l'estiu.

stats