Economia 25/06/2015

L'any que ve Catalunya haurà recuperat la renda per càpita d'abans de la crisi... però només la meitat de l'ocupació

El BBVA alerta que "hi haurà moltes persones" que quedaran "endarrerides" en aquesta recuperació, cosa que accentuarà l'augment de la desigualtat entre els ciutadans

Xavier Grau
3 min
Les desigualtats socials dins del sistema capitalista són un problema no resolt. A la fotografia, una persona dorm en un portal del passeig de Gràcia.

BarcelonaL'economia catalana s'accelera tant per factors externs com interns, segons la nova revisió de les previsions de creixement que ha fet BBVA Research, el servei d'estudis de l'entitat. Però tot i això, molts catalans quedaran al marge d'aquesta recuperació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons l'estudi 'Situació Catalunya' del primer semestre del 2015, el creixement de l'economia catalana s'enfilarà fins al 3,2% el 2015 i es moderarà lleugerament el 2016, de manera que quedarà en el 2,5%.

La millora del creixement comporta també una revisió a l'alça de la creació de llocs de treball, que el BBVA situa en 200.000 noves feines a Catalunya fins al final del 2016. Un creixement important, tot i que quedaria lluny de la previsió del govern de Madrid de crear 5 milions de llocs de treball a tot l'Estat el 2020, o la previsió que va fer divendres passat el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, d'arribar a la plena ocupació a Catalunya el 2019.

Però a més, la repercussió en la societat de la millora econòmica serà desigual. En acabar el 2016 s'haurà superat ja el PIB per càpita que hi havia just abans de l'inici de la crisi. Però no tothom en gaudirà, perquè la creació de 200.000 llocs de treball suposarà que només s'haurà recuperat entre el 40 i el 50% dels llocs de treball destruïts, segons ha explicat l'economista en cap per Espanya de BBVA Research, Miguel Cardoso.

"Hi haurà moltes persones endarrerides en la recuperació i serà un procés lent aconseguir que la millora es filtri a totes les capes de la societat", ha indicat Cardoso. La causa d'això, ha explicat, és que el PIB per càpita millorarà gràcies a l'augment de la productivitat, però sense recuperar tota l'ocupació perduda.

A aquesta desigual recuperació econòmica cal sumar-hi un altre problema, que és el de la caiguda demogràfica. El pes demogràfic els 15 anys abans de la crisi va ser una de les claus del creixement, perquè augmentava la taxa d'activitat perquè cada cop hi havia més gent treballant. Però amb la demografia actual, això ja no tornarà a passar. Ben bé al contrari, "hi ha una tendència descendent en la taxa d'activitat", segons Cardoso, i això serà "un llast i una font de preocupació".

L'economista en cap del BBVA no s'ha atrevit a dir en quina data incidirà en el creixement aquest factor demogràfic, tot i que ha indicat que quan la taxa d'atur rondi el 15% podria començar a afectar el mercat laboral, perquè les empreses ja no trobarien alguns perfils, la qual cosa podria fer pujar alguns sous i fer caure la competitivitat.

Dèficit de la Generalitat i eleccions

Tot i l'acceleració de l'economia catalana, el cert és que aquest any no ajudarà a reduir el dèficit de la Generalitat, que, segons Miguel Cardoso, no complirà l'objectiu del 0,7% del PIB. Al contrari, segons aquest economista el dèficit se situarà probablement en el 2% del PIB o una mica per sota.

En part, Cardoso ha atribuït l'incompliment al model de finançament perquè les bestretes del finançament no reflecteixen la millora de l'economia. Per això, ha indicat, encara hi haurà desequilibri en els comptes públics catalans i caldrà "continuar amb l'esforç els propers anys".

Respecte a l'impacte econòmic provocat per les properes cites a les urnes, amb eleccions catalanes i generals els propers mesos, Cardoso ha indicat que en aquest moment les incerteses estan "bastant acotades" i, tot i que és un factor que cal tenir en compte, la previsió és que la prima de risc es mantingui fins i tot per sota dels 100 punts bàsics els propers mesos i l'impacte de la política en el creixement "sigui relativament mínim".

Vent de cua

L'estudi del BBVA indica com un factor clau de la millora de l'economia catalana el grau d'obertura, que ha permès impulsar les exportacions fins a passar del 20 al 35% del PIB. Entre els factors que impulsen la millora de l'economia catalana, segons Cardoso, destaquen el creixement de l'economia mundial que fa millorar les exportacions i el turisme, la recuperació a l'Eurozona, que també impulsa tots dos factors, i altres fets conjunturals, que ha assenyalat com a "vent de cua" que ajuda en la millora, com són el baix preu del petroli i les mesures impulsades pel Banc Central Europeu, que fan que hi hagi liquiditat i baixos tipus d'interès.

Segons Cardoso, aquests factors que ajuden al creixement sembla ser que es perllongaran almenys fins al final de l'any 2016.

Però també hi ha algunes ombres que podrien desaccelerar el creixement. Aquestes ombres serien, per exemple, una eventual pujada dels tipus d'interès dels Estats Units que fessin caure la demanda interna en països emergents de l'àrea dòlar. Una altra ombra serien els riscos relacionats amb la crisi grega, tot i que el servei d'estudis del BBVA pensa que és més probable una solució pactada 'in extremis' que una sortida de Grècia de l'euro. Altres riscos, poc probables, anirien lligats a la crisi geopolítica del Pròxim Orient o una caiguda de l'economia xinesa molt més brusca de l'esperat.

stats