RESCAT FINANCER
Economia 15/06/2012

Alemanya avisa que ja no se li pot exigir res més

El deute espanyol va arribar ahir a nous màxims, però Angela Merkel va advertir que Alemanya no pot carregar més pes. La cancellera va criticar la "irresponsabilitat" espanyola dels últims anys.

Isaac Lluch
3 min

BERLÍNMig món retreu a Merkel que faci malbé l'euro. Però la cancellera alemanya creu que ha posat sobre la taula una oferta que és molt difícil de millorar: si els països endeutats de la perifèria estalvien, Alemanya renunciarà a sobirania. La cap del govern alemany va expressar davant del Bundestag (la cambra baixa) -en una declaració oficial prèvia a la reunió del G-20 que tindrà lloc dilluns i dimarts que ve a Mèxic- que no pot fer gaire cosa més. "Alemanya és forta, és la locomotora i l'àncora d'estabilitat d'Europa. I s'esforça pel benestar dels ciutadans més enllà del país. S'esforça per contribuir a la unitat europea i a l'economia global. Però la força d'Alemanya no és limitada", va advertir Merkel, que va destacar que no existeixen "solucions fàcils" o "miraculoses" entre les receptes contra la crisi.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A tots els que li reclamen més determinació i flexibilitat d'Alemanya, la introducció dels eurobons o una garantia comuna dels estalvis a Europa, la cancellera els va respondre ahir que "no sobreestimin" el poder del seu país. Abans de la nova cimera internacional, "on novament tothom mirarà cap a Alemanya i esperarà que aporti la solució", cal defensar el rigor i la prudència de moviments, va prevenir: "Hem de resistir la temptació de finançar el creixement a través de nous deutes. Creixement i consolidació fiscal han d'anar de la mà", va afirmar.

La cancellera va insistir que la lluita ha d'anar encaminada a una unió política -"és una tasca hercúlia"- , a una unió fiscal amb regles comunes per als pressupostos estatals i a una unió bancària.

La crisi econòmica i financera d'Espanya és per Merkel en aquest sentit l'últim exemple de com no s'ha de continuar actuant i cap on no cal anar. La cap del govern alemany no es va estar de criticar durament "la irresponsabilitat" d'Espanya en els últims anys, però va felicitar el president de l'executiu estatal, Mariano Rajoy, per haver acceptat un rescat per a la banca.

"Espanya està adoptant les reformes necessàries després de molt de temps. Aquest país pateix els efectes d'una bombolla creada per un comportament irresponsable durant els últims deu anys", va analitzar Merkel, sense reparar que van ser els bancs alemanys els que van finançar el boom immobiliari. En tot cas, "com més aviat faci Espanya la petició [dels diners del rescat], millor", va urgir.

Més supervisió europea

També en relació a Espanya, la cancellera alemanya va exhibir un canvi de rumb: ja es mostra obertament a favor d'una unió bancària europea i d'una vigilància del Banc Central Europeu (BCE). Una possible raó d'aquest canvi de Merkel és que creu que Espanya podria haver fet trampes en els últims tests de resistència dels bancs. La líder democratacristiana va denunciar la inutilitat d'aquesta mena de controls que es van fer a tot Europa i que van salvar la reputació de la banca espanyola.

"En aquell moment els supervisors bancaris nacionals van prometre molt amb aquests tests d'estrès. El resultat el podem confirmar avui: la banca espanyola està en una situació diferent de la que van descriure els tests", va criticar Merkel, que també va instar a crear nou òrgan de supervisió més independent per al sector bancari. "Es tracta d'implementar un mecanisme de control bancari independent dels països, i no tindria res en contra que en el futur el BCE tingués un paper més fort i decidit com a vigilant, i que ens protegeixi dels interessos nacionals", va argumentar Merkel davant els diputats.

Cessió de sobirania

L'última oferta de la cancellera alemanya abans de la reunió del G-20 és clara: està disposada a anar molt més enllà i cedir sobirania, però només si els altres països treballen en un sistema fiable i no actuen per interès nacional a curt termini.

Aquest és el missatge que Merkel va enviar ahir a una Europa que pateix no només una crisi financera, sinó també de confiança: Itàlia està encallada en el seu procés de reformes, la França d'Hollande torna a rebaixar l'edat de jubilació, Espanya està en rescat i els polítics grecs esperen les eleccions com a avantsala per renegociar el paquet europeu d'austeritat. Com abocar més diners si Europa no compleix les seves normes?, es pregunta la cancellera alemanya.

El Banc Central Europeu també va insistir ahir que els països han d'aconseguir els objectius de reducció del dèficit marcats. L'ens emissor va assenyalar en el seu últim butlletí mensual que Espanya ha de combinar una sèrie de "mesures d'ampli abast relacionades amb els ingressos, però fonamentalment a través de fortes retallades de la despesa".

El BCE recorda que el dèficit de les administracions públiques espanyoles va ascendir el 2011 al 8,9% del PIB, "considerablement per sobre" de l'objectiu fixat del 6%.

stats