CRISI FINANCERA
Economia 11/05/2012

Bankia fa créixer els dubtes sobre el Banc d'Espanya

La situació del sector bancari espanyol preocupa la UE. La crisi de Bankia ha fet augmentar els dubtes sobre el Banc d'Espanya fins al punt que els socis de l'euro i el BCE volen una auditoria externa.

Laia Forès
3 min
EL VAIXELL INSÍGNIA DE BANKIA
 Un enllustrador de sabates davant d'un anunci de la fundació de Caja Madrid,  ahir al centre de la capital espanyola. Caja Madrid és una de les set entitats  financeres que van donar lloc a Bankia.

BRUSSEL·LESEuropa no es fia del criteri -o de la independència- del Banc d'Espanya. La insolvència de Bankia ha fet créixer la desconfiança dels socis europeus cap a la institució dirigida per Miguel Ángel Fernández Ordóñez. ¿Com pot ser que el regulador bancari espanyol autoritzés una fusió de set caixes d'estalvis i avalés els seus comptes quan la nova entitat no ha pogut sobreviure ni un any i mig? ¿Com pot ser que Bankia superés les proves de resistència que va fer el Banc d'Espanya?

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els socis de l'euro i el Banc Central Europeu (BCE) tenen dubtes sobre la fiabilitat del regulador espanyol. Tant és així que consideren que el govern de Mariano Rajoy hauria de fer una auditoria independent sobre la situació del sector bancari de l'Estat per conèixer la seva situació real, especialment pel que fa al forat immobiliari que tenen les entitats.

L'eurozona i el BCE temen que es repeteixi a Espanya el cas d'Irlanda. El país va haver de demanar el rescat a la Unió Europea per la incapacitat del govern de finançar la recapitalització d'un sector bancari agonitzant, ofegat per l'explosió de la bombolla immobiliària. Un alt càrrec del BCE, l'alemany Jörg Asmussen, demanava ahir al govern espanyol, en una entrevista en un rotatiu alemany, que impulsi una "estratègia" per al rescat de la banca espanyola que inclogui una auditoria externa per conèixer l'abast del problema financer dels bancs i caixes, així com l'impacte que tindrà en la recapitalització el forat del sector del totxo. "Han de presentar una estratègia completa. Fins ara s'ha actuat massa cas per cas", assegurava Asmussen.

El membre del directori del BCE també considera aconsellable crear un banc dolent per traspassar-hi els actius tòxics i sanejar les entitats financeres. Sobre l'augment de capital dels bancs, el regulador europeu creu que si l'estat espanyol necessita diners per recapitalitzar les entitats, hauria d'utilitzar el fons de rescat europeu, una opció que el govern de Rajoy es resisteix a considerar.

Demanar diners a la UE implicaria, d'una manera o d'una altra, sotmetre's a una estricta vigilància i tutela per part de Brussel·les.

Espanya s'haurà d'explicar

Els governs de l'eurozona també estan pressionant Madrid per fer una auditoria independent del sector bancari. Segons fonts comunitàries, els ministres d'Economia de l'euro es reuniran dilluns a Brussel·les i ho aprofitaran per traslladar la petició al titular espanyol, Luis de Guindos. "A Espanya estan passant coses molt ràpidament i hi ha una certa incertesa", asseguraven ahir les mateixes fonts. Els socis de l'eurozona demanaran a De Guindos que expliqui la reforma del sector i què pensa fer per augmentar la transparència en els balanços de les entitats.

Els ministres també demanaran explicacions a Luis de Guindos sobre la situació de Bankia, una qüestió que preocupa molt la Unió Europea, sobretot arran de la decisió del govern espanyol d'agafar el control de Bankia a través de la nacionalització de la seva empresa matriu. Brussel·les veu amb bons ulls la decisió de l'executiu central de salvar Bankia, tot i que adverteix que si rep ajudes d'estat, l'entitat haurà de presentar un pla de reestructuració.

Ajudes d'estat?

La incògnita és saber si aquesta maniobra del govern espanyol es pot considerar o no una ajuda d'estat. El portaveu europeu de Competència, Antoine Colombani, va explicar ahir que la Comissió Europea ho està estudiant.

L'actuació de l'executiu de Mariano Rajoy no ha evitat que Bankia segueixi desplomant-se a la borsa. L'entitat va registrar ahir una caiguda de l'1,17%, fins als 2,105 euros. En tota la setmana ja acumula una davallada del 14,71%.

stats