CRISI FINANCERA
Economia 26/07/2012

Bankia ven 800 milions en crèdits dubtosos a dos fons d'inversió

Vicenç Moliné
2 min
L'entitat madrilenya es vol desfer de 30.000 milions  en crèdits dubtosos en els pròxims tres anys.

BARCELONABankia ja ha començat a netejar els seus comptes d'actius tòxics i ahir va anunciar la primera venda de crèdits dubtosos a dos fons d'inversió per valor de 800 milions d'euros. Els compradors van ser dos fons d'inversió especialitzats a adquirir i gestionar aquesta mena d'actius: un s'anomena Aktiv Kapital i té la seu a Noruega i l'altre és Oko Investments, amb base a Luxemburg.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La venda s'emmarca en el que l'entitat ha batejat com a operació Hispània, mitjançant la qual Bankia es vol desfer en els pròxims tres anys de 30.000 milions en crèdits dubtosos, la meitat dels que hi ha ara mateix a la seva cartera. El paquet del qual es va desfer Bankia estava format per 127.000 crèdits a pimes i particulars que no tenien cap garantia real de cobrament. L'antiguitat era d'uns 5 anys de mitjana i al voltant del 80% estaven concedits a particulars, segons va informar l'entitat en un comunicat.

Oposició a la intervenció

D'altra banda, el jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu va prendre ahir declaració al representant legal de Bankia, que va defensar els comptes de l'entitat i va atribuir les modificacions als continus canvis en la legislació. Dies abans que el jutge decideixi les mesures cautelars que demanarà pel cas, la Fiscalia Anticorrupció, personada en el judici en representació de l'Estat, va reiterar la seva oposició a la intervenció i el canvi de gestors de l'entitat -com havien demanat els demandants, UPyD i el col·lectiu 15-M- per evitar que es destruïssin proves al banc.

L'oposició de la Fiscalia, en el mateix sentit que la del Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB), es basa en el fet que considera una "temeritat" la intervenció, que posaria en perill el banc i l'economia espanyola. El FROB, per la seva banda, va insistir en la desconfiança que generaria cap al banc i cap al mateix estat espanyol tornar a canviar els gestors de l'entitat intervinguda, una decisió que consideraria "letal".

stats