NOU MARC FINANCER
Economia 13/09/2012

Berlín rebutja que el BCE vigili tots els bancs

La proposta llançada ahir per la Comissió Europea per crear un únic regulador bancari europeu no agrada a Alemanya. Berlín va rebutjar que el BCE supervisi totes les entitats bancàries de la zona euro.

Laia Forès
2 min
Berlín rebutja que el BCE vigili tots els bancs

BRUSSEL·LESLes negociacions per crear un únic regulador bancari europeu no seran fàcils. El mateix dia en què la Comissió Europea presentava formalment la seva proposta, Alemanya ja s'hi pronunciava en contra. El comissari europeu de Mercat Interior, Michel Barnier, va fer públic ahir el document que atorga al Banc Central Europeu (BCE) el paper de regulador únic. Entre les seves funcions hi haurà la de supervisar les prop de 6.000 entitats bancàries de la zona euro. Segons la proposta de Brussel·les, el BCE començaria a supervisar a principis del 2013 les entitats sistèmiques, les més importants per al sistema bancari, i en una segona fase, al 2014, passarà a exercir la vigilància de tots els bancs, inclosos els més petits.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Alemanya considera que només els bancs sistèmics haurien d'estar sota la tutela del regulador europeu. "Ha de primar la qualitat i efectivitat de la supervisió. Per raons pràctiques no és imaginable que el BCE pugui assumir a curt termini el control de 6.000 bancs adequadament", va declarar ahir el ministre de Finances alemany, Wolfgang Schauble, en un comunicat. Tot i això, Schauble va assegurar que la proposta de la Comissió Europea "és una bona base".

Per complir amb el calendari, els estats membres haurien de debatre i acordar la proposta en només tres mesos, un temps molt just per a una negociació tan important. Espanya és la primera interessada a complir el calendari atès que quan entri en vigor el regulador bancari europeu, la recapitalització dels bancs a través del fons de rescat es farà directament, sense passar per l'Estat com s'està fent ara. Fonts del ministeri d'Economia van assenyalar que al govern espanyol li sembla bé la proposta. "La creació del supervisor servirà per desencallar les altres potes de la unió bancària", van explicar les mateixes fonts.

Des del Parlament Europeu, el president de la Comissió Europea va assegurar que amb el mecanisme de regulació única "es restaurarà la confiança en la supervisió de bancs de la zona euro". Fins ara, les diferents proves de resistència que s'han fet a les entitats europees no han servit per prevenir casos com els de Bankia ni per quantificar adequadament el forat que tenien els bancs dels països de l'euro. Amb la supervisió del BCE, Barroso espera millorar la solvència dels bancs.

Condicions del rescat

Els ministres de Finances dels països de l'euro es reuneixen demà a Xipre per analitzar la proposta de Brussel·les sobre la unió bancària. El primer punt de l'ordre del dia, però, seran les condicions que comportaria un rescat d'Espanya, ja sigui parcial o total. Segons fonts del ministeri d'Economia, "no hi haurà noves condicions, però es podria establir un estricte calendari per complir les recomanacions ja fetes" que passaran a ser d'obligat compliment si Espanya demana ajuda.

Les mateixes fonts admetien ahir que, amb la baixada de la prima de risc, la situació als mercats ha millorat "substancialment" per a Espanya. Sembla que Rajoy ha guanyat temps per negociar amb el seus socis.

stats