Economia 24/10/2014

Saba amplia capital per entrar als aparcaments públics de Barcelona

Ara A.m.v. E.f.
3 min

Saba Aparcaments va aprovar ahir una ampliació de capital de 119,6 milions d’euros en la junta general d’accionistes. L’empresa vol destinar aquest import a finançar part de l’operació d’entrada a Bamsa per un import de 58,1 milions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La major part d’aquests diners vindran de la venda d’actius logístics que es va fer aquest estiu. La resta prové de finançament bancari. La junta també ha aprovat l’ampliació de capital no dinerària de 61,5 milions, que es farà en participacions de dues empreses, Saba Park 2 i Saba Park 3, abans que aquestes dues societats es traspassin a Saba Aparcaments.

Bamsa és una nova entitat amb capital públic i privat la creació de la qual es va aprovar a principis de mes al ple de l’Ajuntament de Barcelona amb vots favorables de CiU, PP i Unitat per Barcelona. Aquest acord donava llum verda a la gestió dels aparcaments públics de l’àrea central de la ciutat a través d’una concessió de 25 anys. Bamsa pensava apostar pels aparcaments subterranis i estarà formada en un 60% per Saba Aparcaments, mentre que un 40% seguirà sent de l’administració a través de Barcelona de Serveis Municipals (B:SM).

Una concessió via concurs

L’adjudicació d’aquest 60% de les accions a Saba es va produir després que l’empresa que presideix Salvador Alemany i dirigeix Josep Martínez Vila en fes la millor oferta, amb un import total de 232 milions d’euros. Aquesta quantitat superava en 70 milions el preu mínim fixat pel govern municipal.

La setmana passada Saba Aparcaments, que és en un 99,5% propietat de Saba Infraestructures i en un 0,5% en mans d’accionistes minoritaris, va signar un crèdit amb diversos bancs per valor de 465 milions d’euros per refinançar el seu passiu. El deute financer total del grup puja a 499 milions d’euros.

L’empresa té actualment part del negoci en països com Portugal, Itàlia, Andorra, Xile i França.

Tribunals

El jutge ordena embargar els béns de Blesa per no haver pagat la fiança

El jutge de l’Audiència Nacional Fernando Andreu va ordenar ahir que s’embarguin els béns de Miguel Blesa perquè no ha dipositat la fiança de 16 milions d’euros exigida pel cas de les targetes opaques de Caixa Madrid, entitat de la qual va ser president. La maniobra donava a Blesa un marge de 24 hores per presentar al jutjat una llista amb els seus béns, que han de servir per cobrir una futura sentència que el consideri responsable de l’escàndol. En paral·lel, el jutge Andreu també va ordenar una investigació patrimonial per conèixer la llista de les possessions de l’exbanquer.

Automoció

Nissan trasllada a l’Hospitalet la seu central d’Espanya

El fabricant d’automòbils japonès Nissan ha canviat la seu de Barcelona a l’Hospitalet de Llobregat, on concentra els serveis centrals per a tot el mercat espanyol. Després de 20 anys, la companyia abandona la plaça Cerdà i estrena unes instal·lacions de 7.000 metres quadrats a l’Hospitalet que inclouen també un concessionari que segueix el patró que vol anar estenent la marca a tot l’Estat. Nissan es proposa renovar la xarxa comercial durant els dos anys vinents.

Serveis

El sector de l’hostaleria demana crèdits tous per renovar equips

El sector de l’hostaleria vol ajudes per renovar-se com les que ha rebut la indústria de l’automòbil per resistir millor la crisi. Han proposat al govern espanyol que creï una línia de crèdits tous (amb interessos baixos) que faciliti el recanvi de la maquinària i la renovació de bars, restaurants i locals d’oci, i ha alertat que molts treballen en instal·lacions ja obsoletes. El sector lamenta que les ajudes al sector serveis s’hagin orientat massa cap al sector hoteler (sovint grans companyies) i hagin obviat les pimes i microempreses, que conformen més del 95% del sector de l’hostaleria. El president de la Federació Espanyola d’Hostaleria (FEHR), José María Rubio, va reivindicar el suport aprofitant el saló Hostelco, que se celebra a Barcelona, i va defensar que l’hostaleria, a part de ser una peça estratègica per atreure turistes, aporta l’equivalent al 7% del PIB d’Espanya i ocupa més d’1,3 milions de persones.

Empresaris

Els empresaris del Pont Aeri es reuneixen amb Fernández Díaz

Els empresaris que participen en el fòrum Pont Aeri van reprendre ahir les seves trobades amb un sopar a Madrid amb el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, com a convidat i amb el procés sobiranista com a evident tema principal de conversa. Entre els assistents confirmats al sopar hi havia Salvador Alemany (Abertis), Antoni Brufau (Repsol), Florentino Pérez (ACS), Antoni Massanell (CaixaBank), Joaquim Gay de Montellà (Foment del Treball) i Rosa María García (Siemens). El Pont Aeri està organitzat per Enrique Lacalle, president del Barcelona Meeting Point.

stats