CONSUM
Economia 31/10/2012

Blindatge al model comercial català

La Generalitat aprova un decret d'horaris comercials per deixar sense efecte la liberalització imposada per Madrid. El ministeri d'Economia diu que el Govern "està obligat" a complir la llei estatal.

Dani Sánchez Ugart
2 min
CONSENS AMB EL PETIT COMERÇ
 La legalitat catalana pel que fa als horaris comercials compta amb el suport unànime de les associacions de petits comerciants, que l'entenen com una garantia de la continuïtat d'un model que protegeix les petites empreses alhora que permet la competència. Les grans superfícies han pressionat en diverses ocasions perquè s'eliminin restriccions.

BARCELONADecret sobre decret. La Generalitat ha volgut desfer la invasió competencial del govern espanyol, que va liberalitzar al juliol els horaris comercials, amb la mateixa recepta legal que va aplicar Madrid. Ahir, el Govern va aprovar un decret d'horaris comercials que recupera l'essència de la normativa catalana del 2004 i pretén deixar sense efecte la norma espanyola.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El nou text, segons l'executiu català, vol "clarificar" la normativa aplicable a Catalunya mentre es resolen els conflictes competencials amb l'Estat en aquesta matèria, confirmats pel Consell de Garanties Estatutàries i que podrien arribar al Tribunal Constitucional. El govern espanyol, però, es manté ferm. La llei estatal és "norma bàsica" i preval sobre la legislació autonòmica, per molt que arribi més tard, segons un portaveu del ministeri d'Economia. Per tant, segons l'executiu de Rajoy, la Generalitat "està obligada" a complir la llei estatal.

El decret espanyol del juliol passava de 8 a 10 el màxim de diumenges comercials, ampliava el nombre i el tipus de botigues que poden obrir 7 dies a la setmana fins a les de 300 metres quadrats, i eixamplava el nombre d'hores d'obertura setmanal per a la resta de comerços de 72 a 90. La nova norma catalana referma el marc legal català i contradiu, punt per punt, totes aquestes mesures liberalitzadores. Així, hi haurà 8 diumenges comercials, només podran obrir cada dia les botigues de fins a 150 metres quadrats que es dediquin a l'alimentació i torna a 72 el nombre màxim d'hores setmanals d'obertura.

Un sector en contracció

El trasbals normatiu arriba en un moment delicat per al sector. Segons la principal patronal de botiguers de Catalunya, la Confederació de Comerç de Catalunya (CCC), els comerciants catalans s'han mantingut fidels a la legalitat catalana, i com a incidència destacable només hi ha hagut el cas de tres hipermercats que han ampliat les hores d'obertura.

La CCC va presentar ahir el balanç del 2012, que deixa pocs motius per a l'optimisme. En l'últim any les vendes al sector han baixat un 5,1% de mitjana (un 11% si es compara el setembre del 2012 i el del 2011), i s'han perdut 31.500 llocs de treball. La pujada de l'IVA ha acabat d'enfonsar les xifres, segons el secretari general de la patronal, Miquel Àngel Fraile, que va destacar, però, que l'efecte ha estat més "psicològic" que real, perquè el petit comerç ha assumit "en un 75%" l'increment de l'impost, segons un estudi intern de la confederació.

stats