REESTRUCTURACIÓ FINANCERA
Economia 05/05/2012

Botín: «El sistema espanyol no necessita un 'banc dolent'»

El president de Banco Santander, Emilio Botín, creu que no cal crear un banc dolent per als actius tòxics. Però els resultats de la matriu de Bankia mostren que el risc al totxo puja fins als 37.517 milions.

Toni Garganté
3 min
Emilio Botín va repetir ahir que no cal que l'Estat aprovi un banc dolent per segregar  els actius en mal estat. Ho va dir ahir a la junta general d'Universia.

BARCELONA.Mentre el govern ultima la creació del que anomena separació d'actius tòxics immobiliaris dels bancs , els presidents de les principals entitats hi van dient la seva. Ahir va ser el màxim responsable de Banco Santander, Emilio Botín, que va sentenciar que "el sistema financer espanyol no necessita un banc dolent". Botín va assegurar que el sector bancari fa dos anys que està fent uns grans esforços, tot i que "els mercats encara no ho han entès, però estic convençut que aviat ho entendran".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El 25 d'abril ho va fer el conseller delegat del BBVA, Ángel Cano, que va dir més o menys el mateix, tenint en compte que el sector bancari ja ha fet moltes provisions. Fins i tot el president de Bankia, Rodrigo Rato, es va expressar dijous en un sentit similar, però sense precisar si és realment necessari aixecar un banc dolent . S'entén el silenci, perquè ahir l'entitat i la seva matriu, Banco Financiero y de Ahorros (BFA), van presentar amb quatre dies de retard els comptes del 2011 a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). El detall és que va lliurar els papers sense auditoria, cosa que va disparar tota mena de rumors sobre el futur del banc. Els números donen pistes sobre l'exposició immobiliària de BFA, que a finals de desembre del 2011 acumulava un risc de 37.517 milions d'euros, dels quals 10.564 milions corresponen a crèdits dubtosos. Respecte al 2010, l'exposició immobiliària es va reduir en 4.800 milions. Segons un comunicat emès ahir per Bankia, l'any passat el grup va fer sanejaments de 4.000 milions amb càrrec a reserves.

Amb aquests esforços, la direcció de Bankia ha presentat al Banc d'Espanya uns plans per mantenir-se en solitari i complir totes les provisions. El mateix Rato ho va confirmar en la seva conferència de dijous a Esade.

Venciments

Segons les dades presentades ahir a la CNMV, el grup bancari amb seu a Madrid manté altres riscos, com els venciments d'emissions de deute majorista. BFA ha de tornar aquest any un gruix 20.233 milions, xifra que baixa el 2013 fins als 7.891 milions.

Tornant a les declaracions del president del Santander, va aprofitar la seva visita a Múrcia per aclarir que no té la necessitat d'adquirir CatalunyaCaixa i NovacaixaGalicia perquè ja "està content" amb la quota de mercat que manté al mercat espanyol. De fet, el Santander i la seva franquícia Banesto han sonat com uns dels principals candidats en la subhasta de CatalunyaCaixa. Botín va remarcar que "no som una casa de misericòrdia", i va afegir que el grup compta amb 3,5 milions d'accionistes als quals reparteix dividends, i no precisament pels resultats a Espanya, sinó perquè és un banc amb presència a 10 països, informa Efe.

Precisament ahir, CatalunyaCaixa va anunciar que ha captat en els tres primers mesos de l'exercici 30.000 clients, amb un creixement de 670 milions en les diferents modalitats d'estalvi. L'increment de recursos en estalvi a termini per part de les famílies arriba al 3%.

Europa espera el sanejament

Ahir va transcendir que el ministre d'Economia, Luis de Guindos, va mantenir una reunió amb el comissari europeu d'Afers Econòmics, Olli Rehn, aquest dijous, coincidint amb la cimera del Banc Central Europeu (BCE) celebrada a Barcelona. Fonts de la Comissió Europea (CE) van informar que Brussel·les pensa que una de les prioritats per eliminar la incertesa dels mercats financers passa per acabar la reestructuració financera.

En tot cas, aquesta reordenació va "tal com està previst" i res fa pensar que els bancs espanyols hagin d'utilitzar el fons de rescat europeu. Les mateixes fonts van insistir que "el fons europeu ha de ser l'últim recurs".

D'altra banda, el deute acumulat per les famílies espanyoles va arribar el març passat als 859.538 milions, cosa que va representar una reducció del 3,19% respecte al mateix mes del 2011. També és el nivell més baix des de l'inici de la crisi.

Segons dades del Banc d'Espanya, el deute familiar també va baixar (-0,24%) respecte al febrer. L'endeutament acumulat per comprar habitatge pujava a finals de març a 659.870 milions, amb una caiguda del 2,2% interanual i un 0,17% menys sobre el mes anterior. Els préstecs per comprar un pis suposaven el primer trimestre d'aquest any el 76,77% de l'endeutament familiar total.

stats