TECNOLOGIA
Economia 17/09/2014

La CEOE acusa l’Estat de “deixadesa” davant l’economia col·laborativa

La patronal espanyola demana en un document intern més sancions a empreses com Airbnb o Uber

Dani Sánchez Ugart / Albert Martín Vidal
3 min

BarcelonaL’economia col·laborativa continua acumulant enemics. La principal patronal espanyola, la CEOE, treballa en un informe molt crític amb aquest nou fenomen, i demana a les administracions que apliquin mà dura a l’hora de perseguir-la, amb sancions “rigoroses”. Segons el document al qual ha tingut accés l’ARA i que encara està en fase d’esborrany, l’eclosió de plataformes com Airbnb i Uber, que són la punta de llança d’aquesta nova economia, provoca un “increment de l’economia submergida i de la competència deslleial”, i per això “cal més esforç de l’administració per inspeccionar i controlar” aquestes aplicacions i pàgines web.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L’informe, elaborat pel consell de turisme de la patronal -una secció que presideix l’hoteler català Joan Gaspart-, acusa el govern central d’actuar amb “deixadesa” respecte a aquest fenomen “intrusista”. De fet, l’executiu presidit per Mariano Rajoy es va desentendre de la regulació de serveis com Uber -de transport de passatgers-, al·legant en una resposta parlamentària a l’agost que l’ordenació d’aquest tipus de serveis està en mans de les comunitats autònomes. La patronal presidida per Joan Rosell, que habitualment acostuma a criticar l’excés de regulació que segons ells frena l’economia espanyola, demana en aquest cas que es regulin els nous serveis per equiparar-los amb els operadors tradicionals. En cas contrari, la patronal considera que es generaran “distorsions del mercat” .

Homogeneïtzar les normes

Fins ara, i tot i la inacció reconeguda del govern espanyol, l’economia col·laborativa ha patit diversos revesos de les administracions. La Generalitat està liderant aquesta lluita i es va convertir al juliol en la primera administració a multar la web d’allotjament compartit Airbnb amb una sanció de 30.000 euros, que es va veure ampliada en 1.500 euros més, tal com va avançar l’ARA la setmana passada.

Però la CEOE no sembla tenir-ne prou amb les sancions autonòmiques i demana que la regulació d’aquestes activitats sigui “tan homogènia com sigui possible” per garantir la “unitat de mercat”. Per això l’informe de la secció presidida per Gaspart considera que aquesta qüestió ha de constituir un “important aspecte de debat” de la conferència sectorial de turisme: “Els portals de comercialització no hi entenen de barreres autonòmiques”, justifiquen.

Tot i les dures crítiques al model de negoci, la patronal afirma que “no es posiciona contra el consum col·laboratiu com a tal”, però demana a les “webs que estan fent la mateixa activitat que empreses mercantils que compleixin les mateixes obligacions”.

Després de les consideracions generals, la CEOE passa a enumerar les problemàtiques que, al seu parer, tenen els diferents sectors afectats per la irrupció d’aquests nous jugadors. En el cas de l’allotjament turístic, la patronal considera que l’incompliment de la normativa desprotegeix l’usuari, que hi ha una falta de veracitat entre els productes anunciats i els que s’ofereixen en realitat i que hi ha inseguretat jurídica a l’hora de reclamar. També afirmen que es produeixen molèsties als veïns i als barris i que es disminueix la seguretat ciutadana. A més, apunten que per culpa de webs com Airbnb es produeix un increment del preu dels lloguers i es destrueixen llocs de treball a les empreses reglades. Per això demana que s’exigeixi a aquestes empreses la llicència d’activitat, es creï un registre d’habitatges turístics (com el que hi ha a Catalunya), s’exigeixi l’autorització dels propietaris de la resta de l’edifici per llogar un pis i es defineixi el nombre màxim d’usuaris.

La patronal també fa recomanacions similars en el cas de transport de persones i ho aprofita per barrejar, en un informe dedicat a l’economia col·laborativa, activitats que a priori no tenen res a veure, com els llauners o la venda ambulant.

stats