REESTRUCTURACIÓ FINANCERA
Economia 06/08/2012

CaixaBank redueix plantilla en integrar Banca Cívica

Les prejubilacions de 400 treballadors de CaixaBank pactades rebaixaran el pròxim ajust laboral després d'absorbir Banca Cívica. El primer grup bancari té una plantilla de 31.000 persones.

i
Toni Garganté
3 min
LA CÚPULA DE CAIXABANK 
 El conseller delegat, Joan Maria Nin, i el president, Isidre Fainé, a la junta d'accionistes.

BARCELONAEl grup CaixaBank va tancar el primer semestre de l'any amb un total de 26.728 treballadors, cosa que vol dir 265 llocs de treball menys que el desembre del 2011. Aquest degoteig a la baixa de la plantilla es produeix des de fa anys, fruit entre altres coses del tancament de 45 oficines entre el gener i el juny. L'absorció de Banca Cívica consumada formalment la setmana passada ha elevat de cop el total de treballadors fins als 31.000.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest volum fa preveure un possible ajust a partir del setembre, segons van puntualitzar portaveus del sector financer. Tot i l'elevada complementarietat geogràfica de les oficines de CaixaBank i de les cinc caixes que van formar Banca Cívica, s'aprimaran durant els pròxims mesos els serveis centrals, inclòs el comandament corporatiu que l'entitat absorbida va obrir a Madrid, i que CaixaBank preveu tancar pròximament. Aquest procés, però, es compensarà en part amb les prejubilacions que acaba de pactar CaixaBank, que enguany afecten 400 treballadors. L'èxit de la proposta, que es planteja com en els últims anys als empleats a partir de 58 anys, dependrà del seu grau d'adhesió.

Ajust previ a Banca Cívica

Les prejubilacions de CaixaBank de ben segur que reduiran l'excedent del grup sorgit amb la integració de Banca Cívica, que encara es podrà alleugerir més amb mobilitat geogràfica, és a dir, amb trasllats. Així es va fer amb l'absorció de Caixa Girona fa dos anys, tot i que ara hi ha una diferència evident de dimensió. El que sí que es dóna per segur en fonts pròximes a CaixaBank és que no es plantejarà cap expedient de regulació. No és el costum de l'entitat, afegeixen.

El conseller delegat de CaixaBank, Joan Maria Nin, no va voler valorar cap ajust en l'última compareixença davant dels mitjans de comunicació de fa 10 dies per presentar els resultat del primer semestre. Nin va explicar llavors que encara no s'havia completat la integració i que no parlava dels treballadors de Banca Cívica. L'entitat formada per les antigues Cajasol, Caja Navarra, Caja de Guadalajara, Caja de Burgos i Caja Canarias ja havia iniciat la negociació d'un ajust quan es va pactar la fusió amb CaixaBank, ara fa quatre mesos. El 24 de maig va acordar la reestructuració vigent, que va suposar la reducció de 1.500 llocs de treball a través de diverses mesures. La més rellevant van ser altre cop les prejubilacions, que en aquest cas afectaven els empleats de 54 anys, amb una antiguitat de sis. La direcció de Banca Cívica també va acordar amb els sindicats una nova finestra de prejubilacions a partir del gener del 2013, sempre que hi hagi un marge de cobertura. També es van preveure baixes amb indemnitzacions per a un màxim de 1.100 treballadors, modalitat a la qual no es van poder acollir els de més de 54 anys.

Compàs d'espera

Les mateixes fonts del sector van donar per fet que el pròxim ajust a CaixaBank es pot plantejar a finals de setembre, a l'espera dels canvis que hi poden haver en el sector financer espanyol. Les auditories individualitzades per cada entitat que es donaran a conèixer d'aquí quatre setmanes han provocat un fort neguit en el sector financer. CaixaBank prefereix retardar l'elaboració del pla de reducció d'oficines que s'aplicarà a l'ajust, a l'espera del resultat d'aquests nous exàmens de solvència, que poden incentivar noves fusions i integracions.

En tot cas, el grup que presideix Isidre Fainé espera uns estalvis de costos de 540 milions d'euros a partir del 2014. CaixaBank enceta avui la jornada borsària amb la cotització de les noves accions de l'antiga Banca Cívica, que divendres va acabar la seva aventura als mercats. Oficialment, el nou grup es converteix a partir d'avui en el líder del sector financer espanyol, amb més de 800.000 accionistes, uns actius de 342.000 milions i 13 milions de clients. La fusió s'ha realitzat per valor de 977 milions, però sense aportacions de diners, només amb bescanvi d'accions. CaixaBank ha lliurat 71,09 milions de títols d'accions d'autocartera i 233 milions de títols d'emissió pròpia.

El primer canvi que es notarà de l'absorció serà la imatge corporativa de l'entitat absorbida. Desapareix la marca Banca Cívica i es recupera la identitat de les cinc entitats que la van formar. Es tracta de mantenir, encara que sigui de manera testimonial, l'esperit de les caixes, ara que ja no en queda pràcticament cap.

stats