ALIMENTACIÓ
Economia 17/09/2014

Can Duran recupera la llonganissa Sendra

La centenària marca va desaparèixer fa mesos després de la jubilació del propietari i d’un litigi judicial

Elena Freixa
3 min

BarcelonaLa llonganissa Casa Sendra, una de les més antigues de Catalunya, ressuscitarà després de cinc mesos desapareguda. El fabricant d’embotits Can Duran va anunciar ahir que ha comprat l’empresa (per un import que no va voler revelar), que en recuperarà el producte i la marca, i que en mantindrà la recepta i processos originals que han perdurat durant 165 anys. Casa Sendra va anunciar el tancament al març, quan el seu propietari, Pau Arboix, es va jubilar sense tenir ningú a qui poder cedir el relleu. Ara Casa Duran n’és el nou propietari, una operació que permet no només que una marca centenària perduri sinó que també juga un paper clau en l’estratègia d’aquesta empresa amb seu a Seva experta en la fabricació de fuets i llonganisses. “La incorporació de Casa Sendra ens especialitza encara més i ens orienta cap a la batalla de la qualitat i no la del preu”, va explicar ahir en declaracions a l’ARA el director general de l’empresa, David Garcia-Gassull.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les noves llonganisses Casa Sendra s’elaboraran a les instal·lacions de Can Duran, però en espais separats i seguint els passos que havien diferenciat fins ara el producte. De fet, l’antic propietari de Casa Sendra assegurava que el seu producte era l’únic que seguia la recepta tradicional estrictament i sense afegir-hi cap additiu: només a base de sal i pebre. També seguia un procés d’assecat manual, en què el mateix Arboix obria i tancava les finestres per assegurar el punt just de ventilació i evitar la humitat o l’excés de calor que podien restar qualitat al producte. Can Duran, que preveu facturar 12 milions aquest any, es proposa mantenir aquesta cura pel producte i aconseguir que la primera tongada de llonganisses, que poden estar al mercat pels volts de Nadal, siguin iguals que les que s’han venut al llarg de les últimes dècades al despatx de Casa Sendra a Vic, primer la família fundadora i, els últims 39 anys, Pau Arboix. Casa Sendra facturava 1,5 milions d’euros anuals.

Conflicte i pèrdua de la fàbrica

El tancament de Casa Sendra al mes d’abril va saltar als mitjans quan el mateix Arboix va fer públic que s’hi havia vist empès per les circumstàncies. D’una banda, el propietari arribava a l’edat de jubilar-se amb 71 anys sense ningú que continués el negoci amb la dificultat afegida que si aquest algú apareixia havia de buscar un nou emplaçament per elaborar les llonganisses. El local llogat per Arboix tenia un contracte que acabava justament amb la seva jubilació. D’altra banda, l’empresari es lamentava del desgast que havia comportat un llarg litigi judicial amb la Generalitat que va acabar perdent i pel qual va haver de pagar una multa de 30.000 euros. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va prohibir a Arboix utilitzar l’etiqueta de “ legítimo salchichón de Vic ” i l’instava a sumar-se a la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) si volia continuar venent sota el nom de Llonganissa de Vic. Ell s’hi va negar per motius de qualitat. Considerava que la IGP era massa permissiva amb els requisits que havia de reunir la llonganissa que en formés part. Després de la sanció, va decidir tancar i fer un últim intent per trobar un hereu, que, finalment, ha arribat.

Diversificació cap al producte ‘premium’

La casa d’embotits Can Duran va explicar ahir que la incorporació de Casa Sendra arrodoneix el seu ventall i la converteix en l’únic productor que elabora els quatre tipus de llonganisses que hi ha al mercat. El producte Casa Sendra serà el més premium de la gamma i, per tant, el més car, com va reconèixer el director general de l’empresa, David Garcia-Gasull. Fins ara, el quilo de llonganissa Sendra costava entre 36 i 40 euros. La xarxa de vendes no serà la mateixa que la dels productes Can Duran, sinó que faran una tria de punts de venda més selectes, va dir Garcia-Gassull.

stats