JUSTÍCIA
Economia 15/12/2013

Els Carceller paguen amb accions de les seves empreses els 764 milions de fiança

D'aquesta manera han aconseguit reunir els diners que exigia el jutge Ruz i eviten l'embargament

Pedro águeda
3 min

Madrid.El procés judicial contra els Carceller, una de les famílies més riques d'Espanya, segueix oferint xifres de rècord. El 4 de novembre passat, el jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz va imposar unes fiances per responsabilitat civil a Demetrio Carceller Coll i el seu fill que sumen 764,8 milions d'euros. Segons ha pogut saber l'ARA de fonts jurídiques, els Carceller ja han satisfet aquesta quantitat amb la pignoració (entrega en dipòsit) del 30% de les accions d'una de les seves empreses, la petroliera Disa, més una participació del 17% de la cervesera Damm que el jutjat ja havia bloquejat anteriorment. D'aquesta manera, els Carceller eviten qualsevol embargament sobre propietats i comptes bancaris mentre esperen que es fixi data per al judici per delictes contra la hisenda pública i blanqueig de capitals.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El jutge Ruz ha permès que per pagar la fiança s'incloguin totes les accions de la cervesera catalana Damm, un total de 36 milions de títols en propietat de la societat Seegrund BV que estan valorats en 208,5 milions d'euros, l'equivalent al 17,7% del valor de Damm en borsa. Ruz manté bloquejades totes aquestes accions com a mesura cautelar, així com els dividends que aquestes accions puguin generar. Per tant, la família Carceller no les pot vendre ni accedir als seus beneficis.

A les accions de la cervesera s'hi sumen 800.000 títols de la petroliera Disa per valor de 556 milions d'euros. Com passa amb els títols de Damm, ni Demetrio Carceller Coll ni el seu fill els podran tocar fins que s'acabi el procés judicial, i això sempre que no siguin condemnats a pagar multes. La fiança precisament s'ha imposat per assegurar el cobrament en cas que se'ls trobi culpables.

Per calcular la fiança per responsabilitat civil, Pablo Ruz va utilitzar els escrits d'acusació de la Fiscalia Anticorrupció i l'Advocacia de l'Estat. En aquests escrits se sumen la quantitat defraudada, les multes que s'haurien de pagar pels delictes presumptament comesos i els interessos de demora. En total, 253,6 milions d'euros a l'actual president de Damm, Demetrio Carceller Arce, i 511,1 milions al seu pare, que va ocupar el mateix càrrec en el passat.

La investigació de la Fiscalia Anticorrupció sembla que explica el perquè de la discreció de què han fet gala sempre els Carceller. Fins on ha pogut arribar Anticorrupció, Demetrio Carceller pare va començar a ocultar diners a la Hisenda espanyola a començaments dels anys noranta, tot i que la seva investigació se cenyeix als anys pels quals els delictes encara no han prescrit. Carceller feia veure que residia al Regne Unit i Portugal per "eludir el compliment de les seves obligacions tributàries a Espanya", fins a tal punt que un dels homes més rics del país evitava reunions socials i restaurants de luxe. I, encara més, mai pagava amb targeta de crèdit, sinó amb un feix de diners que sempre duia a la butxaca.

Anticorrupció descriu al seu escrit d'acusació vuit grans operacions d'engany al fisc, totes perpetrades amb ajuda d'una troca d'estructures pantalla establertes en diversos paradisos fiscals. D'aquesta manera, Carceller Coll -amb ajuda del seu fill i de la resta de processats, segons l'acusació- ocultava la seva participació en empreses radicades a Espanya. En aquest grup de societats figuren les utilitzades per pagar la fiança, tant Disa com Damm.

Una trama societària

En el cas de la companyia petroliera radicada a les Canàries, serveix d'exemple sobre el gran engany que descriu Anticorrupció. Demetrio Carceller controla Disa a través d'una societat holandesa, Padlock BV, participada únicament per una altra societat de les Antilles Neerlandeses, Caloric CV, que al seu torn està participada al 100% per Financiera Internacional SA. El 20 d'agost del 2008 Caloric va ser substituïda per una firma xipriota, Japan Investment, com a accionista única de Padlock. L'operació es va repetir tan sols 40 dies després i una altra societat radicada a Xipre, Monida Limited, va obtenir el control absolut de Padlock. Les dues societats xipriotes compartien domicili i en totes dues l'únic beneficiari és Demetrio Carceller Coll. Disa Corporación Petrolífera és una empresa històrica que va ser creada a la dècada dels anys trenta pel pare de Carceller Coll.

Les participacions empresarials dels Carceller

La família Carceller constitueix l'accionista de referència de Damm, capçalera d'un rellevant grup del sector alimentari a Espanya dedicat principalment a la fabricació i comercialització de cervesa. Són seves marques com Estrella Damm, Voll Damm i Estrella Levante. Damm, al seu torn, participa al 100% a Estrella Levante i al 99,2% a Corporación Económica Damm SA. És a través d'aquesta última que els Carceller tenen el 5,01% d'Ebro Puleva i el 0,9% de la constructora Sacyr Vallehermoso. D'altra banda, Demetrio Carceller Coll posseeix diverses participacions a la citada Sacyr i, a través de la constructora, participa a Repsol, Gas Natural, Compañía Logística de Hidrocarburos, Estrella Levante i Ebro Puleva, tal com recull l'escrit de la fiscalia.

Ahir mateix la CNMV va comunicar que el consell d'administració de la intervinguda Pescanova considera que l'oferta "més adequada per dirigir la reestructuració i assegurar la viabilitat" de la companyia és la que lidera Damm, que ja és accionista de l'empresa. El pla dels Carceller preveu controlar el 51% de Pescanova juntament amb altres socis.

stats