Economia 21/08/2013

CatalunyaCaixa planteja acomiadar 2.453 empleats

Els sindicats veuen la proposta "una burla" i estudien no negociar

Xavier Alegret
3 min
CatalunyaCaixa planteja  Acomiadar 2.453 empleats

Barcelona.La direcció de CatalunyaCaixa va comunicar ahir als sindicats la seva proposta d'acomiadar 2.453 treballadors, més d'un terç de la plantilla de l'entitat, pagant la indemnització mínima que preveu la llei, de 20 dies per any amb un màxim de 12 mensualitats. Les negociacions per a la reestructuració de CatalunyaCaixa van arrencar ahir i, tot i que la pròxima reunió està prevista per demà, els sindicats es plantegen no assistir-hi davant una proposta que consideren "una ofensa" i "sense voluntat d'arribar a cap acord", van indicar fonts sindicals.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'expedient de regulació d'ocupació (ERO) que planteja l'entitat exclou els treballadors de més de 50 anys i podria arribar a oferir una indemnització màxima de fins a 18 mensualitats, en lloc de 12, si els empleats que continuïn al banc accepten una rebaixa salarial del 15%, mobilitat geogràfica i altres mesures de flexibilitat. La mobilitat geogràfica pot ser condició sine qua non per als empleats de l'entitat de fora de Catalunya, ja que bona part de l'ajust d'oficines es produirà a la resta de l'estat espanyol.

La reestructuració de l'entitat era un requisit de la Comissió Europea a canvi dels diners del rescat bancari. Brussel·les va obligar les entitats nacionalitzades, com CatalunyaCaixa, a reduir el seu volum concentrant-se en el negoci bancari -prescindint, així, dels negocis immobiliaris- i en el seu territori de referència. Per això, de les 450 oficines que preveu tancar l'entitat catalana -el 39% de les 1.163 que té actualment-, més de 300 es tancaran fora de Catalunya, i unes 140 a Catalunya. Aquestes 300 que es tancaran a la resta d'Espanya són totes les que hi té l'entitat excepte tres: una a Madrid, una a València i una altra a Sevilla, segons van explicar fonts sindicals. En canvi, Catalunya patirà més l'impacte en l'ajust als serveis centrals, ja que el banc té la seu a Barcelona.

Els sindicats van criticar que el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), primer accionista de CatalunyaCaixa, vulgui tancar la reestructuració tan ràpidament -les oficines de fora de Catalunya es pretenen tancar o vendre durant l'any que ve, mentre que les de Catalunya es tancaran més esglaonadament-, quan Brussel·les li dóna de coll fins al 2017. I més tenint en compte que el banc està en venda. "Qüestionem que el pla s'hagi d'aplicar ara, quan hi ha un procés de venda i quan el govern [espanyol] ha dit que la vol vendre abans de final d'any", van explicar des de CCOO. La resposta que van rebre de l'entitat és que "la reestructuració és un requisit per a la venda", van assegurar. "Nosaltres ens preguntem: un requisit per a qui? Fins ara no havien dit res, així que ens hauran d'explicar per què han canviat d'opinió i amb quins criteris empresarials, perquè el cost de la reestructuració generaria pèrdues" a l'entitat, van afegir les mateixes fonts.

També és per això que es plantegen no fer una contraproposta sinó rebutjar les negociacions i passar directament a les mobilitzacions, tot i que l'agost és un mal mes per aconseguir grans protestes. Però els sindicats de CatalunyaCaixa també se senten maltractats per les condicions ofertes, el mínim que marca la llei. "A Bankia les condicions van ser molt diferents, hi havia voluntarietat", van subratllar. El FROB va pagar 30 dies per any amb un màxim de 22 anualitats en la reestructuració de Bankia, una entitat que també controla. Aquest és l'acord al qual es va arribar després de les negociacions, però l'oferta inicial ja era millor que la de CatalunyaCaixa -22 dies per any amb un màxim de 14 mensualitats-. A més, els sindicats recorden que els 20 dies són quan hi ha causes econòmiques, però fa tres setmanes CatalunyaCaixa va presentar els resultats del primer semestre, amb uns beneficis de 183 milions d'euros.

stats