MERCAT DE TREBALL
Economia 24/07/2014

Els ERO cauen a la meitat fins al juny a Catalunya

11.700 empleats van patir un expedient de regulació al primer semestre, la xifra més baixa des que hi ha crisi

Elena Freixa
4 min
ero catalunya

BarcelonaEl mercat de treball català deixa enrere la fase més demolidora en termes de destrucció de llocs de treball i, si es miren els indicadors, l’economia entra en una nova fase en què s’espera fins i tot que es creï ocupació neta en molt petites dosis. A l’espera que les dades d’avui de l’Enquesta de Població Activa (EPA) de l’INE confirmin unes perspectives millors, ja hi ha algun senyal que corrobora que el 2014 ha arrencat, si més no, amb menys virulència en termes laborals. Els expedients de regulació d’ocupació (ERO), eines que les empreses fan servir per ajustar la plantilla -temporalment o permanentment- quan la demanda baixa, han caigut a la meitat durant el primer semestre a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Fins al juny, es van registrar 1.028 EROs, un 55% menys que durant el mateix període de l’any passat, segons dades del departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat. Aquests expedients van afectar 11.792 assalariats, un 60% menys si es compara amb els treballadors que en van patir un durant el primer semestre del 2013 (vegeu el gràfic d’aquesta pàgina).

La major part dels expedients (un 87% del total) no van comportar la pèrdua de la feina, sinó que van ser de caràcter temporal, ja sigui enviant a casa el treballador durant un període de temps o reduint-li la jornada. Els que van implicar extinció de contractes també van anar de baixa, tot i que van afectar 2.553 persones, un 43% menys que fa un any.

Es tracta de la millor dada des de l’esclat de la crisi, que va disparar la presentació d’expedients i que, especialment els anys 2009 i 2010, va comportar una pèrdua d’ocupació més cruenta. El 2009, per exemple, es van arribar a presentar expedients que van afectar 138.000 assalariats, dels quals més de 14.400 van perdre la feina.

La tendència a la baixa dels ERO no és només a Catalunya, sinó que també s’observa al conjunt de l’Estat. Les últimes dades del ministeri d’Ocupació del març mostren una reducció de quasi el 60% en el nombre de processos d’aquest tipus que van presentar les empreses durant el primer trimestre.

L’ERO de Panrico, inclòs

Un dels principals ERO de l’últim semestre, pel seu abast i ressò mediàtic, ha sigut el que ha aplicat el fabricant de brioixeria Panrico. Després que el jutge avalés la retallada de 133 empleats a la planta de Santa Perpètua de Mogoda, l’empresa va presentar un ERO que ha suspès temporalment tots els contractes de la resta d’empleats mentre condiciona la fàbrica, que va estar en vaga durant vuit mesos. El primer expedient de Panrico, que va retallar la plantilla a Espanya en més de 700 persones al desembre, no constaria a l’estadística del Govern perquè, malgrat que va afectar treballadors catalans, el fet de tenir afectació a altres comunitats obliga a presentar l’ERO al ministeri.

Altres processos de regulació d’ocupació que van afectar treballadors catalans entre el gener i el juny van ser, per exemple, el de la fàbrica de Schott Ibérica a Sant Adrià de Besòs, dedicada a la producció de tubs de vidre, on es van pactar més de 200 acomiadaments i el tancament del centre a finals d’aquest any. La gironina Torraspapel també ha tancat aquest semestre el centre de producció de Sarrià de Ter i ha acomiadat 23 empleats. Raflatac, també del sector paperer, va presentar un ERO amb 86 acomiadaments a l’abril.

Atento i Valeo, casos oberts

Hi ha expedients de regulació oberts que s’han de resoldre les pròximes setmanes. És el cas d’Alstom, que negocia un ERO amb una retallada de 193 empleats a Santa Perpètua de Mogoda, o bé de l’empresa de telecomunicacions Atento, que ha presentat a Madrid un expedient de més de 700 empleats, dels quals 131 són a Catalunya. El proveïdor de l’automòbil Valeo també ha anunciat un ERO, en aquest cas temporal, a la fàbrica de Martorelles.

Catalunya patirà encara almenys un expedient important aquest any, que s’ha anunciat fa tot just dos dies. Es tracta de la retallada de plantilla a CatalunyaCaixa després que l’hagi comprat el BBVA. El banc espanyol no ha donat cap xifra d’afectats, però ha reconegut que les “sinergies” equivalen a un 40% de l’entitat absorbida i ha insistit que l’ajust es farà amb prejubilacions i baixes incentivades.

En el cas d’Espanya, també hi ha un ERO de gran abast que es pot formalitzar al ministeri d’Ocupació i que afecta, en aquest cas, l’embotellador únic Coca-Cola Iberian Partners. Després que el jutge anul·lés l’ERO de 821 treballadors i obligués l’empresa a readmetre’ls, el fabricant ha obert una nova fase de negociació amb els sindicats i ha fitxat l’exministre de Treball Manuel Pimentel com a mediador.

Els empleats d’Alstom fan vaga contra l’ERO

La plantilla de la fàbrica d’Alstom a Santa Perpètua de Mogoda va secundar ahir la primera de les quatre vagues previstes en protesta pels 193 acomiadaments que vol aplicar l’empresa. L’ERO a la planta catalana, dedicada a la fabricació de combois, ha agreujat el conflicte entre treballadors i empresa, que fa mesos que s’arrossega.

La multinacional francesa defensa que la fàbrica no té comandes per donar feina a una plantilla de quasi 600 persones. Els empleats asseguren que la direcció pot, si vol, adjudicar projectes al centre.

stats