SECTOR IMMOBILIARI
Economia 21/08/2014

Espanya lidera la recuperació de la construcció a la UE

A Catalunya s’anima l’obra pública, que creix gairebé un 30% fins al mes de juny

Raquel Correa
3 min

Brussel·lesEnlairar-se i frenar. Aquest recorregut és el que ha fet el sector de la construcció a l’Estat durant el segon trimestre per oferir unes perspectives molt millors que ara fa un any. Segons les dades publicades ahir per l’Eurostat, l’oficina d’estadística comunitària, la producció de la construcció a Espanya va créixer un 34% entre abril i juny. Una embranzida molt més forta que la del primer trimestre del 2014 (21,2%), i el segon increment més alt de tota la Unió Europea, només superat per Eslovènia (38,2%).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El repunt contrasta amb el lleu creixement registrat a l’eurozona (2,8%), que no va aconseguir més bons resultats arrossegada pels números vermells dels dos grans motors de l’economia de la moneda única (-0,3% Alemanya i -0,7 França) i la mala salut que pateix la construcció en països com Portugal (-10,1%). D’un any a l’altre, al conjunt de la UE el sector va créixer un 3,4% al segon trimestre.

Tot i l’aparent bona marxa de la construcció a l’Estat, el sector va patir una frenada important al final del trimestre: si a l’abril havia crescut un 55,4% interanual i al maig un 46%, l’augment del mes de juny va ser només del 6,8% respecte del 2013, el primer mes de tot el 2014 en què el creixement de la construcció espanyola no va tenir dos dígits. En termes mensuals, la caiguda de la producció de la construcció a Espanya (-2,9%) va ser la més greu de tota la zona euro (-0,7%). Un sotrac que s’explica, sobretot, pel retrocés en l’edificació. “La caiguda en la producció al sector de la construcció que Espanya va registrar al juny es deu, principalment, a la disminució en la construcció d’edificis, que va entrar en terreny negatiu després de cinc mesos consecutius d’increment”, diuen fonts de l’Eurostat.

Tot i que la disminució de la construcció d’edificis al mes de juny va ser especialment greu a l’Estat (-3,2%), aquesta va ser una tendència compartida a tota la zona de l’euro, on l’edificació al mes de juny comparada amb el mes anterior va caure un 0,9%. L’enginyeria civil, en canvi, va patir una punxada menys important tant a Espanya (-0,3%) com al conjunt de l’eurozona (-0,5%).

A Catalunya la situació és similar. El tret fonamental és l’increment en el primer semestre d’aquest any pel que fa a l’obra pública, que puja un 29% respecte al primer semestre de l’any passat. Malgrat tot, les xifres encara són molt moderades respecte als anys previs a la crisi, quan la inversió pública era molt gran.

Tot i això, en els primers sis mesos de l’any s’han invertit en obra pública a Catalunya 1.010 milions d’euros, amb un augment del 29%, segons les dades de la patronal de grans constructores Seopan.

Impuls dels ajuntaments

Del total de la inversió, 441,8 milions corresponen a l’Estat, amb un augment del 32,1% respecte al primer semestre de l’any passat. Una xifra molt més modesta és la de la Generalitat, que ha invertit 123,8 milions d’euros. Però tot i que la quantitat és menor, el creixement és el més important, del 140% respecte als 51,6 milions que només es van invertir en el primer semestre de l’any passat. Malgrat això, l’autèntic motor són els ajuntaments, que estan en el seu últim any abans de les eleccions locals. Els municipis catalans han invertit 444,3 milions d’euros en obra pública en el primer semestre, un 12,3% més que els 395,5 milions dels sis primers mesos de l’any passat.

Catalunya concentra actualment el 15,3% de totes les licitacions d’obra pública que es duen a terme a l’Estat, però només l’11,5% de les que impulsa l’administració central.

stats